"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

102

Persoana fizică

Şi în această situaţie se consideră că enumerarea cuprinsă în Metodologie nu este limitativă argumentul constituindu-l împrejurarea că aceasta omite situaţia schimbării sexului, situaţie reţinută însă de art. 44 lit. i) din lege.

53.2.3. Rectificarea şi completarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor de

pe acestea. Rectificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor de pe acestea are ca scop îndreptarea unor erori materiale comise cu prilejul înregistrărilor de stare civilă

[ art. 104 alin. (1) din Metodologie]. Asemenea erori sunt, spre exemplu, existenţa unor neconcordanţe între conţinuturile celor două registre de stare civilă şi înregistrarea la rubrica „numele tatălui" din actul de naştere a altui nume decât cel real.

Rectificarea se dispune, la cererea persoanei interesate sau din oficiu, de primarul unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de stare civilă.

Conform art. 571 alin. ( 4) din Legea nr. 119/1996, actele de stare civilă reconstituite nu pot fi rectificate sau completate.

Completarea are ca obiect întregirea actului de stare civilă cu menţiunile omise, în cazul când, din diferite motive, unele rubrici au rămas libere. 1

53.2.4. Reguli de procedură. Anularea, modificarea ori completarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor de pe acestea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti irevocabile [art. 57 alin. (1) din Legea nr. 119/1996 şi art. 101 alin. (1) din Metodologie]. Numai actele de stare civilă sunt supuse acestei proceduri, în cazul certificatelor de stare civilă aplicându-se procedura administrativă.

Competenţa soluţionării în primă instanţă a unei cereri având un asemenea obiect îi aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială este situat domiciliul sau, după caz, sediul petiţionarului, iar dacă acesta este un cetăţean străin ori un cetăţean român cu domiciliul în străinătate va fi competentă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

Instanţa poate fi sesizată de persoana interesată, de structurile de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale sau judeţene de evidenţă a persoanelor sau parchet. Hotărârea va fi pronunţată pe baza verificărilor efectuate de serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor şi ascultarea concluziilor procurorului şi poate fi atacată numai cu recurs.

După rămânerea irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care cererea de anulare, modificare ori completare a actelor de stare civilă şi a menţiunilor de pe acestea a fost admisă, măsura adoptată se va înscrie prin menţiune pe actul de stare civilă în cauză.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com