"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Se includ în acest regim juridic şi anumite reguli referitoare la reconstituirea şi întocmirea ulterioară precum şi cele care reglementează anularea, modificarea, rectificarea şi completarea actelor de stare civilă şi ale menţiunilor de pe acestea.

53.1. Reconstituirea şi întocmirea ulterioară a actelor de stare civilă. Cazurile şi condiţiile în care poate avea loc reconstituirea şi întocmirea ulterioară a actelor de stare civilă sunt prevăzute de art. 16 şi art. 52-53 din Legea nr. 11 9/1996 iar procedura după care aceste operaţiuni juridice se realizează este reglementată de art. 54-55 din aceeaşi lege şi de art. 97-100 din Metodologie.

Conform dispoziţiilor legale mai sus citate, reconstituirea actelor de stare civilă se poate face dacă:

- registrele de stare civilă au fost pierdute sau distruse, total sau parţial;

- actul de stare civilă a fost întocmit în străinătate şi nu poate fi procurat certificatul sau extrasul de pe acest act.

Întocmirea ulterioară a actelor de stare civilă poate fi cerută în următoarele cazuri:

- întocmirea actului de naştere sau de deces a fost omisă, deşi au fost depuse actele necesare întocmirii acestuia;

- întocmirea actului de căsătorie a fost omisă, deşi a fost luat consimţământul soţilor de către ofiţerul de stare civilă.

Atât reconstituirea cât şi întocmirea ulterioară a actelor de stare civilă se realizează

la cerere, urmându-se o procedură administrativă.

Astfel, în oricare din situaţii, cererea va fi însoţită de actele doveditoare şi se va depune la autoritatea administraţiei publice locale. Cererea se soluţionează în termen de 30 de zile de către primar, prin dispoziţie. Dispoziţia primarului se comunică solicitantului în termen de 1 O zile de la emitere şi ea poate fi contestată de acesta din urmă

sau de orice persoană interesată la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are sediul autoritatea emitentă.

53.2. Anularea, modificarea, rectificarea ori completarea actelor de stare civilă

şi a menţiunilor de pe acestea. Regulile referitoare la anularea, modificarea, rectificarea ori completarea actelor de stare civilă sunt cuprinse în art. 23 alin. ( 1) din Decretul nr. 31/1954; art. 57-58 din Legea nr. 119/1996 şi art. 101-105 din Metodologie.

1 Conform art. 1 teza a II-a din Legea nr. 1 1 9/1996 actele de stare civilă „se întocmesc în interesul statului şi al cetăţenilor şi servesc la cunoaşterea numărului şi structurii populaţiei, a situaţiei demografice, la apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor".

2 A se vedea supra nr. 50.3.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com