"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Identificarea persoanei fizice

99

51.2. Efectele hotărârilor judecătoreşti prin care se soluţionează acţiuni de

stare civilă. Starea civilă a persoanei are un caracter indivizibil, ceea ce atrage şi opozabilitatea erga omnes a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în această materie.

Se admite astfel că efectele de drept material ale hotărârilor judecătoreşti constitutive de drepturi, prin care au fost soluţionate acţiuni în modificare de stat sunt opozabile erga omnes, terţii fiind lipsiţi de posibilitatea de a mai pune în discuţie elementul de stare civilă care a fost dobândit în urma admiterii acţiunii.1

Aceeaşi este şi situaţia efectelor de drept material ale hotărârilor judecătoreşti declarative prin care au fost soluţionate acţiunile de stare civilă care pot fi exercitate numai de anumite persoane, cum este cazul acţiunii în tăgăduirea paternităţii, acţiunii în stabilirea filiaţiei faţă de mamă sau faţă de tată, astfel că terţii nu au posibilitatea să

conteste elementul de stare civilă respectiv.2

Problema opozabilităţii faţă de terţi a hotărârilor judecătoreşti declarative pronun­

ţate în acţiunile de stare civilă care pot fi formulate de orice persoană interesată (acţiunile în contestaţie de stat ) este controversată. 3

52. Actele de stare civilă. Definiţia legală a actelor de stare civilă este dată de art. 1

din Legea nr. 119/1996, conform căruia actele de stare civilă sunt înscrisuri autentice prin care se dovedeşte naşterea, căsătoria sau decesul unei persoane.

Tot Legea nr. 119/1996, prin art. 2 prevede că actele de naştere, de căsătorie şi de deces se completează în registre de stare civilă, în două exemplare, ambele originale.

Actele de stare civilă fac şi ele parte din categoria actelor juridice, astfel că noţiunea respectivă este primitoare de două înţelesuri: de operaţiune juridică (negotium juris) şi de instrument probator (instrumentum probationis).

Dispoziţiile legale mai sus citate au în vedere instrumentele probatorii prin care pot fi dovedite înregistrările de stare civilă care au ca obiect naşterea, căsătoria sau decesul unei persoane.

Actele de stare civilă pot fi deci definite drept acele acte, din registrele de stare civilă, în care sunt consemnate de către autorităţile cu atribuţii de stare civilă, în condiţiile legii, elementele stării civile.

Sunt asemenea acte de stare civilă actele de naştere, de căsătorie şi de deces, completate în registrele de stare civilă, certificatele eliberate pe baza acestora fiecărei persoane în parte precum şi duplicatele acestor certificate, eliberate în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com