Identificarea persoanei fizice
97
În ce priveşte regulile speciale, acestea sunt aplicabile înregistrării fiecărei categorii de fapte sau acte de stare civilă, 1 precum şi actelor de stare civilă ale cetăţenilor români aflaţi în străinătate sau actelor de stare civilă în caz de mobilizare, război ori participare la misiuni de menţinere a păcii sau în scop umanitar.
51. Acţiunile de stare civilă. Acţiunile de stare civilă sunt acele acţiuni în justiţie care au ca obiect elemente ale stării civile a persoanei fizice.
Scopul acestor acţiuni îl reprezintă modificarea stării civile a persoanei, fie prin contestarea fie prin schimbarea unui element de stare civilă. Aceste acţiuni nu se confundă deci cu acţiunile care urmăresc anularea, modificarea, rectificarea şi completarea actelor de stare civilă sau a menţiunilor marginale ale acestora.
Diferenţa esenţială care există între cele două categorii de acţiuni se regăseşte pe tărâmul obiectului lor.
Astfel, pe când acţiunile de stare civilă au ca obiect un element al stării civile, considerat a nu fi fost corect stabilit, acţiunile în anularea, modificarea, rectificarea şi completarea actelor de stare civilă sau a menţiunilor marginale ale acestora nu privesc starea civilă, considerată a fi corect stabilită, ci înregistrările de stare civilă, care nu sunt conforme respectivei stări civile.
Această ultimă categorie de acţiuni serveşte, în ultimă instanţă, cerinţei ca între starea civilă a unei persoane şi actele sale de stare civilă să existe o deplină concordanţă.2
51.1. Clasificare. Criteriile folosite în mod obişnuit în doctrină pentru clasificarea acţiunilor de stare civilă sunt următoarele: obiectul sau finalitatea lor; sfera persoanelor îndreptăţite să le exercite şi corelaţia cu prescripţia extinctivă. 3
51.1.1. În funcţie de obiectul sau finalitatea lor acţiunile de stare civilă se cla-
sifică în:
- acţiuni în reclamaţie de stat;
- acţiuni în contestaţie de stat;
- acţiuni în modificare de stat.
Prin acţiunile în reclamaţie de stat se urmăreşte obţinerea unei alte stări civile decât cea avută de persoana în cauză la data formulării acţiunii. Fac parte din această categorie acţiunea în stabilirea maternităţii (art. 52 C.fam.) şi acţiunea în stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei (art. 60 C.fam.).
Acţiunile în contestaţie de stat au ca scop înlăturarea unei stări civile, pretins nereale, şi înlocuirea ei cu alta, pretins reală. Este cazul acţiunii în tăgăduirea paternităţii copilului din căsătorie (art. 54 C.fam.); acţiunii în contestarea filiaţiei din căsătorie; 1 Pentru o enumerare a acestora şi a prevederilor legale aplicabile fiecărui caz în parte, a se vedea G. Borai, Drept civil. Partea generală. Persoanele, op. cit., p. 347-348.
2 Pentru concordanţa care trebuie să existe între starea civilă şi actele de stare civilă, a se vedea D. Lupu/eseu, Actele de stare civilă, op. cit., p. 17-18.
3 A se vedea: C. Stătescu, Drept civil. Persoana fizică. Persoana juridică. Drepturile reale, op. cit., p. 169-170; Gh. Beleiu, Drept civil român. Introducere în dreptul civil. Subiectele dreptului civil, op. cit., p. 4 11-413; E. Poenaru, op. cit., p. 345-350.