"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Identificarea persoanei fizice

95

prevăzute de lege, care se efectuează, în condiţiile prevăzute de lege, de către autorităţile şi funcţionarii cu atribuţii de stare civilă.

Există două categorii sau feluri de înregistrări de stare civilă: înregistrări sub forma întocmirii actelor de stare civilă şi înregistrări tăcute sub forma înscrierii de menţiuni marginale în registrele de stare civilă.

Întocmirea actelor de stare civilă are loc în cazul naşterii, al căsătoriei şi al decesului. În aceste situaţii se întocmesc actul de naştere, actul de căsătorie sau actul de deces, după caz.

Înregistrările sub forma înscrierii marginale pe actele de stare civilă (în registrele de stare civilă) se efectuează în caz de modificare a stării civile a persoanei. Astfel, se efectuează înscrieri marginale pe actele de naştere şi atunci când este cazul, în cele de căsătorie sau de deces în următoarele situaţii: stabilirea filiaţiei faţă de mamă; stabilirea filiaţiei faţă de tată; încuviinţarea adopţiei; anularea sau desfacerea adopţiei; desfacerea căsătoriei prin divorţ, desfiinţarea sau încetarea căsătoriei; schimbarea numelui pe cale administrativă; schimbarea sexului; decesul; pierderea sau dobândirea cetăţeniei române; rectificarea, completarea sau anularea actelor de stare civilă ori a menţiunilor înscrise pe ele.

Din cuprinsul prevederilor art. 9 şi art. 44 din Legea nr. 119/1996 rezultă că în oricare din aceste situaţii se fac înregistrări marginale pe actul de naştere astfel încât acesta este o adevărată oglindă a evoluţiei stării civile a persoanei în cauză. În scopul atingerii acestui rezultat, orice modificare intervenită în starea civilă a unei persoane, ca urmare a întocmirii unui act de stare civilă sau ca urmare a pronunţării unei hotărâri judecătoreşti definitivă şi irevocabilă, ori dispusă printr-un act administrativ, se comunică din oficiu, în termen de 1 O zile, autorităţii administraţiei publice locale unde s-a întocmit actul de naştere al persoanei, în vederea înscrierii menţiunilor corespunzătoare. Dacă modificarea respectivă se referă la actul de căsătorie sau de deces al persoanei înscrierile marginale se vor face şi pe acestea.

50.2. Organizarea înregistrărilor de stare civilă. Problematica organizării înregistrărilor de stare civilă presupune stabilirea autorităţilor competente, potrivit legii, să efectueze asemenea înregistrări şi prezentarea registrelor de stare civilă, care reprezintă suportul acestor înregistrări.

Sunt competente să efectueze înregistrări de stare civilă următoarele autorităţi publice:

- consiliile judeţene şi autorităţile administraţiei publice locale ale municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, oraşelor şi comunelor, prin ofiţerii de stare civilă.

Pentru realizarea acestor atribuţii, prin O.G. nr. 84/2001 au fost înfiinţate servicii publice comunitare locale şi judeţene;

- primăriile locului de coborâre sau debarcare, pentru situaţiile în care naşterea ori decesul unei persoane ar avea loc în tren, pe o navă sau aeronavă, în timpul unei călătorii în interiorul ţării;

- comandantul navei, dacă naşterea, căsătoria sau decesul are loc pe o navă în timpul unei călătorii în afara graniţelor ţării;

- comandatul aeronavei, pentru naşterea ori decesul petrecute pe aeronavă, în timpul călătoriei în afara graniţelor ţării;

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com