132
Persoana juridică
50 (art. 12). Tot astfel, capitalul societăţii pe acţiuni şi al societăţii în comandită pe acţiuni nu poate fi mai mic de 90.000 lei [art. 10 alin. (l)] iar cel al societăţii cu răspundere limitată nu poate fi mai mic de 200 lei [art. 11 alin. (l)].
Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole stabileşte, prin art. 8, un număr minim de 1 O asociaţi pentru înfiinţarea valabilă şi funcţionarea unei asemenea persoane juridice.
Conform art. 18 alin. (I) şi art. 19 din Legea partidelor politice nr. 14/2003, cererea de înregistrare a unui partid politic trebuie să fie însoţită de statutul şi programul partidului, actul de constituire împreună cu lista semnăturilor de susţinere a cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 dintre judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 în fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti, precum şi o declaraţie pe proprie răspundere a persoanei care a întocmit lista, prin care aceasta confirmă autenticitatea semnăturilor. Susţinătorii înscrierii unui partid politic pot fi numai cetăţenii cu drept de vot. Mai sunt necesare o declaraţie privitoare la sediul şi la patrimoniul partidului precum şi dovada deschiderii contului bancar.
Pentru înfiinţarea unui sindicat este necesar un număr de cel puţin 15 persoane din aceeaşi ramură sau profesiune [art. 2 alin. (2) din Legea nr. 54/2003 cu privire la sindicate].
Potrivit O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, 1 numărul minim al membrilor unei asociaţii fără scop patrimonial este de 3 (art. 4), iar activul patrimoniului său iniţial trebuie să aibă o valoare de cel puţin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociaţiei.
În ce priveşte fundaţia, activul patrimoniului său iniţial trebuie să aibă o valoare de cel puţin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundaţiei
[ art. 15 alin. (2)]. Se exceptează fundaţiile al căror scop exclusiv este efectuarea opera
ţiunilor de colectare de fonduri care să fie puse la dispoziţia altor asociaţii sau fundaţii, în vederea realizării de programe de către acestea din urmă, activul patrimoniului lor iniţial trebuind să aibă o valoare totală de cel puţin 20 de ori salariul minim brut pe economie [art. 15 alin. (3)].
Patrimoniul iniţial al asociaţiilor şi cel al fundaţiilor poate fi constituit atât prin aport în numerar cât şi prin aport în natură. Ordonanţa nu prevede modul în care se evaluează aporturile în natură, ceea ce creează dificultăţi în practica instanţelor judecătoreşti, dat fiind faptul că procedura autorizării acestor persoane juridice este una necontencioasă. 2
Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor se realizează în baza prevederilor referitoare la asociaţii şi fundaţii din O.G.
nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (art. 2 din Legea nr. 540/2002). Aceste persoane juridice se constituie prin exercitarea dreptului la liberă asociere a persoanelor care au una din calităţile speciale prevăzute de lege: pensionari, indiferent de sistemul de asigurări sociale căruia îi aparţin; beneficiarii de ajutor social; membrii de familie - soţ, soţie, precum şi copii majori incapabili de muncă, aflaţi în întreţinerea 1 Pentru prezentarea particularităţilor asociaţiilor şi fundaţiilor, a se vedea O. Ungureanu, C. Jugastru, op. cit., p. 291-294.
2 A se vedea C.N. Popa, loc. cit., Dreptul nr. 10/2001, p. 60.