- generalitatea; "
•'
- inalienabilitatea;
- intangibilitatea;
- egalitatea;
- universalitatea.
Prin legalitatea capacităţii de folosinţă a persoanei fizice înţelegem faptul că legea este cea care reglementează toate aspectele referitoare la această capacitate (institu
. ire, început, conţinut, încetare), manifestarea voinţei individuale fiind exclusă în acest domeniu.
Generalitatea capacităţii de folosinţă a persoanei fizice este acel caracter care evidenţiază faptul că prin capacitatea de folosinţă se exprimă aptitudinea generală şi abstractă a persoanei fizice de a avea toate drepturile şi obligaţiile civile. Esţ� oygg,�ie pe care o are fiecare persoană fizică şi pe care aceasta şi-o va valorifica în mod specific, prin intermediul capacităţii sale de exerciţiu.
Inalienabilitatea capacităţii de folosinţă este un caracter juridic enunţat expres de art. 6 alin. (8) din Decretul nr. 31/1954 conform căruia „nimeni nu poate renunţa, nici în tot, nici în parte, la capacitatea de folosinţă." Acest caracter împiedică nu numai renunţările, totale sau parţiale, la capacitatea de folosinţă dar şi orice înstrăinare a acesteia.
Prin intangibilitatea capacităţii de folosinţă se înţelege trăsătura acesteia de a nu i se putea aduce limitări decât prin dispoziţii exprese ale legii. Şi acest caracter juridic este reglementat expres de lege, prin art. 6 alin. (1) din Decretul nr. 31/1954, care dispune: ,,Nimeni nu poate fi îngrădit în capacitatea de folosinţă ( ... ) decât în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege." Rezultă din prevederea citată că prin lege capacitatea de folosinţă a persoanei poate fi doar limitată, iar nu suprimată, întrucât lipsa acesteia ar echivala cu lipsa calităţii de subiect de drept civil.
Egalitatea capacităţii de folosinţă a persoanei fizice este o consecinţă a egalităţii persoanelor în faţa legii civile. Consacrarea legislativă a acestui caracter este dată de art. 4 alin. (2) din Decretul nr. 31/1954; art. 3 şi art. 26 din Pactul internaţional privind 1 Gh. Beleiu, Drept civil român. Introducere în dreptul civil. Subiectele dreptului civil, ed.
a XI-a, revăzută şi adăugită de M. Nicolae şi P. Truşcă, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2007, p. 310.