Capacitatea civilă a persoanei fizice
1 5
Din conţinutul capacităţii de folosinţă sunt exceptate drepturile care, potrivit legii,nu pot aparţine persoanelor fizice în general sau anumitor persoane fizice.
Capacitatea civilă le conferă deci persoanelor fizice vocaţia de a avea orice fel dedrepturi şi obligaţii civile, motiv pentru care este imposibilă o prezentare exhaustivă
a acestora. În cadrul drepturilor se detaşează însă cele care sunt strâns ataşate omului,indispensabile existenţei sale biologice şi realizării personalităţii sale, în plan psihologic şi social.
Acestea poartă denumirea de drepturi ale personalităţii, noţiune născută în spaţiuljuridic german1 şi merită o prezentare distinctă.
13. Drepturile personalităţii. Denumite şi drepturile primordiale ale persoaneiumane2, drepturile personalităţii sunt inerente fiinţei umane. Atunci când au ca obiectlimitarea puterilor statului ele sunt cunoscute sub denumirea de drepturi ale omului şiale cetăţeanului. 3
Natura lor juridică este aceea de drepturi personale nepatrimoniale, ce atrage consecinţa că drepturile personalităţii nu pot fi considerate bunuri şi le determină caracterele juridice.
Drepturile personalităţii sunt incesibile, netransmisibile, insesizabile, nu pot fiexercitate prin reprezentant, sunt imprescriptibile şi opozabile erga omnes.
Caracterul incesibil este cel care nu permite transmiterea acestor drepturi prin actejuridice, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.
Ca orice drept nepatrimonial, drepturile personalităţii se sting la decesul titularului,aşa că nu pot fi moştenite.
Insesizabilitatea este o consecinţă a incesibilităţii, drepturile în discuţie nefiindurmăribile silit pentru realizarea creanţelor creditorilor.
Fiind strâns legate de persoană, drepturile personalităţii nu pot fi exercitate decâtîn mod direct, iar nu şi prin intermediul altor persoane.
Indiferent cât timp titularul nu ar exercita un asemenea drept el nu se va stinge prinprescripţie şi nici nu va putea fi dobândit de o altă persoană.
Deoarece drepturile personalităţii fac parte din categoria drepturilor absolute elevor fi opozabile faţă de orice subiect de drept, fără a fi necesară îndeplinirea unor formalităţi de publicitate.
Aceste trăsături au valoare de principii, unele din ele putând avea şi excepţii. Îndeosebi atunci când este vorba despre dreptul la respectarea vieţii private, dreptul la nume,dreptul la voce şi dreptul la imagine asistăm în prezent la o patrimonializare a drepturilor nepatrimoniale. 4Titularul lor poate încheia convenţii cu titlu oneros prin caresă permită publicarea unor relatări referitoare la viaţa sa privată ( cazul vedetelor) saufolosirea imaginii, vocii ori a numelui lor în scopuri comerciale.
În doctrină nu există un acord deplin cu privire la drepturile care fac parte din categoria drepturilor personalităţii, dar majoritatea autorilor acceptă că au această natură
1 Pentru geneza teoriei drepturilor personalităţii, a se vedea F Zenati-Castaing, Th. Revet, op. cit., p. 210-213.
2 G. Cornu, op. cit., p. 238.
3 A se vedea A. Batteur, op. cit., p. 62.
4 A se vedea, în acest sens, D. Bakouche, op. cit., p. 33.