Capacitatea civilă a persoanei fizice
1 7
operelor care au cauzat un prejudiciu moral, asigurarea exercitării dreptului la replică,publicarea hotărârii judecătoreşti de condamnare. Osebit de aceste măsuri, instanţa îlva putea obliga pe făptuitor şi la plata unor despăgubiri pentru repararea prejudiciilormorale pe care i le-a cauzat victimei. 1
Există însă şi drepturi ale personalităţii care se bucură de un regim special de protecţie, aşa cum este, spre exemplu, cazul dreptului la integritate fizică2•
14.1. Protecţia juridică a corpului uman. Dreptul la integritate fizică se bucură
de protecţia juridică acordată, într-un cadru mai larg, corpului uman. Protecţia juridică
în această materie este guvernată de principiul inviolabilităţii corpului uman3• Deşi nu este consacrat expres 4 în dreptul nostru, acest principiu este dedus din conţinutul unor reglementări care protejează sub diverse aspecte drepturile persoanei.
Avem în vedere prevederile capitolului I, din titlul I al Părţii Speciale a Coduluipenal, intitulat „Infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii", dar şi pecele care incriminează relaţiile sexuale în absenţa consimţământului valabil al victimei, care sunt menite să sancţioneze în modul cel mai energic acţiunile prin care s-araduce atingere integrităţii fizice a persoanei.
Din aceeaşi categorie fac parte şi prevederile care impun obţinerea acordului prealabil al celui în cauză ori de câte ori legea prevede posibilitatea recoltării de produsebiologice, care pot servi ca mijloc de probă, chiar dacă, în anumite condiţii, refuzul dea se supune unei asemenea recoltări poate fi interpretat ca o recunoaştere a faptului ceurma să fie astfel dovedit.