"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

22

Persoana fizică

Refuzul poate fi exprimat şi prin înscrierea în Registrul naţional al celor care refuză

să doneze organe, ţesuturi şi celule.

Nimeni nu poate consimţi la prelevare dacă în timpul vieţii persoana şi-a exprimatrefuzul.

În situaţia în care persoana nu şi-a exprimat nici consimţământul şi nici opoziţiala prelevare, legea prevede că aceasta se poate realiza cu consimţământul scris a celpuţin unul dintre membrii majori ai familiei sau al rudelor, în următoarea ordine: soţ,părinte, copil, frate, soră (art. 147 pct. 4 teza I). Nu este necesar ca aceste persoane să

fi acceptat moştenirea defunctului pentru că dreptul de a consimţi la prelevare este undrept nepatrimonial, care nu face parte din moştenire.'

Menţionarea unei ordini a persoanelor care pot consimţi la prelevare impune concluzia că persoanele aflate într-un grad mai îndepărtat se pot exprima valabil numaidacă nu există persoane într-un grad mai apropiat sau dacă acestea, deşi există, suntîn imposibilitate să-şi exprime consimţământul. Spre exemplu, părinţii pot consimţinumai dacă nu există soţ supravieţuitor sau dacă acesta se află în imposibilitate să-şiexprime consimţământul (spre exemplu, este pus sub interdicţie) ş.a.m.d.

Dacă persoana în gradul cel mai apropiat faţă de defunct a refuzat prelevarea consimţământul exprimat de o altă persoană de un grad mai îndepărtat este ineficient.

Legea prevede însă că este suficientă obţinerea consimţământului uneia singuredintre persoanele care fac parte din aceeaşi categorie ceea ce înseamnă că prelevarease va putea realiza chiar dacă există şi opoziţii. Astfel, dacă defunctul are doi părinţiîn viaţă, dintre care unul şi-a dat acordul la prelevare iar celălalt s-a opus, prelevarease poate realiza.

Printr-o dispoziţie cu un conţinut obscur legiuitorul a încercat să ofere o soluţiepentru situaţia în care defunctul nu are soţ sau rude care, conform art. 147 pct. 4 teza I,pot consimţi la prelevare. Astfel, prin teza a II-a din dispoziţia legală citată se prevede:

,,în absenţa acestora, consimţământul va fi luat de la persoana autorizată, în mod legal,conform legislaţiei în domeniu, să îl reprezinte pe defunct".

Şi conţinutul actului prin care se consimte la prelevarea de organe, ţesuturi şi celulede la donatorul decedat, exprimat de membrii majori ai familiei sau de rudele saleapropiate este unul prestabilit. Actul respectiv poate fi încheiat în formă scrisă, fără afi necesară autentificarea şi trebuie să conţină menţiunea din care să rezulte că persoanele în cauză nu urmăresc obţinerea unor avantaje materiale sau de altă natură.

Observăm că, spre deosebire de alte legislaţii, consimţământul la prelevarea deorgane, ţesuturi şi celule de la donatorul decedat trebuie să fie expres, fie că el esteexprimat în timpul vieţii chiar de persoana în cauză, fie că soţul sau rudele defunctuluisunt autorizate să-l exprime. 2

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com