20
Persoana fizică
privesc prelevarea de celule stern hematopoietice medulare sau periferice. Cu alte cuvinte, de la donatorii minori nu pot fi prelevate decât asemenea celule, nu şi ţesuturi sau organe.
Prevederile legale care reglementează condiţiile în care se poate face prelevarea de la donatorul minor sunt redactate deficitar iar pentru a evidenţia acest aspect le vom reproduce integral.
Astfel, potrivit art. 145 alin. (2) lit. a) ,,prelevarea de celule stern hematopoietice medulare sau periferice de la minori se poate face numai cu consimţământul minorului dacă acesta a împlinit vârsta de 14 ani şi cu acordul scris al ocrotitorului legal, respectiv al părinţilor, tutorelui sau al curatorului. Dacă minorul nu a împlinit vârsta de 14 ani, prelevarea se poate face cu acordul ocrotitorului legal", iar aceeaşi dispoziţie legală, la lit. b) prevede că „în cazul donatorului care are cel puţin 14 ani, consimţământul acestuia, scris sau verbal, se exprimă în faţa preşedintelui tribunalului în a cărui circumscripţie teritorială se află sediul centrului unde se efectuează transplantul, după
efectuarea obligatorie a unei anchete de către autoritatea tutelară competentă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2".
Interpretarea literală a dispoziţiilor legale citate conduce la concluzia că în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu este necesar şi consimţământul său, fiind suficient acordul ocrotitorului legal (legea face referire la necesitatea exprimării consimţământului la prelevare doar în privinţa minorului care a împlinit vârsta de 14
ani). Mai mult, în asemenea situaţii nu ar fi necesară nici efectuarea anchetei sociale de către autoritatea tutelară şi nici exprimarea consimţământului, fie şi de către ocrotitorul legal al minorului, în faţa preşedintelui tribunalului.
Pornind de la ideea că drepturile copilului minor trebuie protejate indiferent de vârsta sa apreciem că şi în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani sunt aplicabile prevederile legale care constituie mijloace de protecţie a acestor drepturi.
Astfel, considerăm că va fi necesară ancheta socială şi exprimarea consimţământului ocrotitorului legal în faţa preşedintelui tribunalului, indiferent de vârsta minorului.
Minorul care a împlinit vârsta de 10 ani va fi audiat obligatoriu de către preşedintele tribunalului, acesta având posibilitatea să dispună audierea şi în cazul minorilor cu o vârstă mai redusă, dacă dezvoltarea psihică a acestuia permite purtarea unei discuţii coerente. Opinia minorului va fi luat în considerare în raport cu vârsta şi gradul său de maturitate, aşa cum prevede art. 24 alin. (2) 1 şi (4) din Legea privind drepturile copilului. Preşedintele tribunalului trebuie să-l asculte pe minor pentru a se convinge personal că acesta înţelege natura şi implicaţiile intervenţiei căreia urmează să i se supună, ceea ce ar necesita însă o modificare corespunzătoare a legii.
O intervenţie în acest sens a legiuitorului se impune, asigurându-se astfel şi coerenţa legii, care, prin art. 145 alin. (3) dispune că refuzul scris sau verbal al minorului împiedică orice prelevare, fără a face distincţii de vârstă.
1 Potrivit art. 24 alin. (2) din Legea nr. 242/2007, ,, în orice procedură judiciară sau administrativă care îl priveşte copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 1 O ani. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 1 O ani, dacă autoritatea competentă apreciază că audierea lui este necesară pentru soluţionarea cauzei."