materie succesorală (nedemnitatea succesorală - art. 6551; acceptarea forţată a moştenirii - art. 703 2 şi decăderea din beneficiul de inventar - art. 712 3).
La acestea se adaugă cazul reglementat de art. 5 alin. (3) din Legea nr. 137 din 28
martie 2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării. Prin dispoziţia legală
citată li se interzice persoanelor fizice sau juridice, române sau străine, care au avut contracte de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiate cu oricare instituţie publică implicată în privatizarea societăţilor comerciale şi care au fost rezolvite din cauze imputabile acestora printr-o hotărâre judecătorească sau arbitrală definitivă şi irevocabilă
sau ca efect al condiţiilor de rezoluţiune stipulate în contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni , precum şi celor care înregistrează datorii bugetare restante, să participe la procesul de privatizare.
Limitările cu caracter de pedeapsă penală includ pedeapsa complimentară a interzicerii unor drepturi [ drepturile civile care pot fi astfel interzise sunt drepturile părinteşti şi dreptul de a fi tutore sau curator - art. 64 lit. d) şi e) C.pen.] şi pedeapsa accesorie a interzicerii unor drepturi (art. 71 coroborat cu art. 64 C.pen.).
15.3. Incapacităţi cu caracter de protecţie. Incapacităţile cu caracter de protecţie sunt instituite de prevederi ale Codului civil precum şi de alte acte normative. Ele se împart în incapacităţi absolute şi incapacităţi relative.
Sunt absolute acele incapacităţi care împiedică încheierea actului juridic civil, de către cel incapabil, cu orice altă persoană.
Sunt relative acele incapacităţi care nu permit încheierea actului juridic de către incapabil numai cu anumite persoane.
15.3.1. Incapacităţi care protejează corpul uman. O primă serie de incapacităţi este menită să protejeze corpul uman, care nu este un lucru, ci persoana însăşi. În această privinţă, aşa cum am arătat deja, operează principiul inviolabilităţii corpului uman, cu consecinţa scoaterii sale afară din comerţ.
Declararea ca ilicite a convenţiilor privind practicarea prostituţiei sau a altor activităţi asemănătoare, cum ar fi cea de striptease îşi are fundamentul în acest principiu, asemenea convenţii fiind considerate şi nule pentru cauză imorală. 4
1 Articolul 655 C.civ. dispune: ,,sunt nedemni de a succede şi prin urmare excluşi de la succesiune:
Condamnatul pentru că a omorât sau a încercat să omoare pe defunct.
Acela care a făcut contra defunctului o acuzaţie capitală, declarată de judecată calomnioasă.
Moştenitorul major care, având cunoştinţă de omorul defunctului, nu a denunţat aceasta justiţiei".
În urma abolirii pedepsei cu moartea prin Decretul-lege nr. 6/1 990, pct. 2 din art. 655 C.civ.
nu mai are aplicare.
2 Conform art. 703 C.civ.: ,,Erezii care au dat la o parte sau au ascuns lucruri ale unei succesiuni, nu mai au facultatea de a se lepăda de dânsa; cu toată renunţarea lor, ei rămân erezi şi nu pot lua nici o parte din lucrurile date la o parte sau ascunse".
3 Potrivit acestei dispoziţii legale: ,,eredele care a ascuns obiecte ale succesiunii sau care cu ştiinţă şi rea-credinţă n-a trecut în inventar efecte dintr-însa, nu se poate folosi de beneficiul de inventar".
4 A se vedea, în această privinţă, Ph. Ma/aurie, L. Aynes, op. cit., p. 1 25. Preocupările legiuitorului român în privinţa unei posibile legalizări a prostituţiei ar putea schimba fundamental