"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

integral.

Ulterior predării apartamentului către B, A refuză să-i permită

acestuia să folosească scara de intrare în podul vilei şi podul, caatare, pe motiv că acestea nu au constituit obiect al vânzării.

B îl cheamă în judecată pe A pentru a i se permite să poată intraîn pod şi să folosească podul, arătând că acestea (scara de intrare înpod şi podul), deşi nu au fost prevăzute expres în contract, au fostvândute odată cu apartamentul.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 9

Între A şi B s-a încheiat un contract în formă autentică prin careA i-a vândut lui B imobilul său, format din casă şi teren, pentrupreţul de 1 00.000 de lei, achitat integral.

Casa este formată din 3 camere şi este predată, împreună cuterenul, lui B. Prin contract, părţile s-au înţeles ca A să poată locuipână la moartea sa în camera din spatele casei, însă B, după predare,l-a evacuat pe A din imobil.

A l-a chemat în judecată pe B pentru rezoluţiunea contractuluipentru nerespectarea obligaţiilor contractuale asumate de B.

a. Ce raporturi juridice s-au născut între părţi?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 10

Între A, care era bolnav la data încheierii contractului, şi B, soţiasa, s-a încheiat un contract de vânzare a unui autoturism, prin care Aa înstrăinat autoturismul lui B pentru un preţ de 1 00.000 lei.

74

Contractul de vânzare I

La o lună de la încheierea contractului, A a decedat, iar C, fiul său, a solicitat în justiţie nulitatea actului de vânzare, pe motiv că nu s-a găsit preţul vânzării asupra lui A, deci vânzarea nu este reală, şi că este interzisă încheierea vânzării între soţi.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 11

La 1 februarie 1991, prin act autentic, pârâţii le-au vândut reclamanţilor un teren, bunul fiind determinat cu indicarea suprafeţei şi a preţului pe unitatea de măsură. Preţul a fost plătit la momentul încheierii contractului, dar terenul nu a fost predat. Cu ocazia predării terenului, la 1 aprilie 1992, nu s-a putut preda întreaga suprafaţă de teren, deoarece, prin hotărâre judecătorească, s-a recunoscut unui terţ dreptul de proprietate asupra unei porţiuni de teren, hotărârea fiind irevocabilă la 15 martie 1992.

Cumpărătorii i-au chemat în judecată pe vânzători la 4 mai 1992

pentru obligarea acestora la plata contravalorii porţiunii de teren care nu le-a putut fi predată.

a. Ce probleme de drept se ridică în speţă?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 12

Între A, vânzător, şi B, cumpărător, s-a încheiat un contract autentic de vânzare a unui apartament, stabilindu-se ca preţul să fie plătit în termen de 6 luni de la data încheierii contractului. În contract nu s-a prevăzut nimic cu privire la predarea apartamentului, astfel încât B a solicitat predarea apartamentului imediat după încheierea contractului, A refuzând.

B l-a chemat în judecată pe A, solicitând obligarea acestuia la predarea bunului care a făcut obiectul vânzării.

A a formulat întâmpinare, solicitând respingerea acţiunii, arătând că va preda apartamentul la momentul plăţii integrale a preţului.

Arătaţi soluţia instanţei.

__ ) 75

'.·�.

Speţe

Speţa nr. 13

A încheie cu B un contract de vânzare pentru un autoturism marca X, cu numărul Y, proprietatea lui A, pentru preţul de 10.000

de euro, contractul fiind încheiat la data de 10 noiembrie 2012.

Prin contract, părţile se înţeleg ca B să achite din preţ suma de 7 .OOO de euro la momentul încheierii contractului, obligaţia fiind îndeplinită, iar restul de 3.000 euro să se plătească la 10 decembrie 2012, când A urmează să predea maşina lui B.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com