"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

După un an şi 2 luni de la încheierea contractului, struţul a paralizat, iar printr-o expertiză medicală s-a stabilit că acesta avea o boală din naştere, care a dus la paralizie, boală care nu putea fi diagnosticată decât prin analize complexe de laborator.

La 5 ianuarie 2013, B l-a chemat în judecată pe A solicitând rezoluţiunea contractului de vânzare, obligarea vânzătorului la restituirea preţului şi a cheltuielilor de vânzare, precum şi la daune-interese.

a. În calitate de avocat al lui B, cum motivaţi acţiunea formulată?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 18

Între A, în calitate de vânzător, şi B, în calitate de cumpărător, sa încheiat la 1 martie 2020 un contract de vânzare a unui autoturism second-hand. După 2 luni de la încheierea contractului, sesizând că

autoturismul are probleme la cutia de viteze, a solicitat vânzătorului înlocuirea bunului vândut cu o altă maşină, lipsită de vicii.

Vânzătorul A a fost de acord cu înlocuirea cutiei de viteze cu una nouă, însă cumpărătorul B nu a acceptat această propunere, continuând să folosească autoturismul, ceea ce a condus la defectarea motorului, iar autoturismul nu a mai putut fi utilizat.

Urmare a acestui fapt, B l-a chemat în judecată pe A solicitând înlocuirea autoturismului sau rezoluţiunea contractului de vânzare.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 19

D a vândut, la 12 ianuarie 2012, un imobil către C, cumpărător de bună-credinţă, pentru un preţ de SO.OOO de euro, achitat integral.

După un an de la încheierea contractului, D a decedat, moştenitori fiind cei doi copii ai săi, A şi B.

A şi B îl cheamă în judecată pe C pentru revendicarea imobilului, arătând şi dovedind că acest imobil, în cotă de câte ½ pentru

'

78 I

Contractul de vânzare !

fiecare, a fost proprietatea lor şi că D nu putea să-l înstrăineze, nefiind proprietar.

a. Care sunt obligaţiile vânzătorului?

b. În ce condiţii este valabilă vânzarea bunului altuia?

c. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 20

A şi B se înţeleg asupra vânzării unei cantităţi de lemne din curtea lui A, proprietatea acestuia, stabilindu-se că se cumpără

întreaga cantitate de lemne din curte cu 2.000 lei/mc. Lemnele sunt încărcate în căruţa proprietatea lui B, iar B îi achită lui A suma de 2.000 de lei, ca preţ. Părţile se deplasează împreună cu căruţa spre primărie, pentru a măsura lemnele, iar pe drum, din cauza unui trăsnet, lemnele iau foc, arzând în întregime.

A îl cheamă în judecată pe B pentru executarea contractului, respectiv plata în întregime a preţului de către cumpărător, riscul pieirii fortuite aparţinându-i acestuia, întrucât în cauză s-a încheiat o vânzare în bloc.

B formulează cerere reconvenţională, solicitând rezoluţiunea vânzării, restituirea preţului achitat şi daune-interese, susţinând că, în cauză, este vorba despre o vânzare a bunurilor de gen.

a. Ce fel de vânzare s-a încheiat între părţi?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 21

La 2 octombrie 2011, între A, în calitate de vânzător, şi B, în calitate de cumpărător, s-a încheiat un contract de vânzare în formă

autentică a unui imobil, pentru preţul de 70.000 de euro. În contract părţile au inserat dreptul vânzătorului A de a răscumpăra bunul în termen de 5 ani de la vânzare.

La 1 septembrie 2012, B a donat bunul cumpărat lui C, finul său.

La 1 februarie 2013, A l-a notificat pe B cu privire la intenţia de a răscumpăra imobilul, iar B i-a comunicat că bunul a fost donat lui C.

Speţe

La 2 aprilie 2013, A a solicitat în justiţie nulitatea contractului de donaţie dintre B şi C, care au urmărit fraudarea lui A, precum şi să

se constate că şi-a exercitat legal dreptul de a răscumpăra bunul.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com