"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

•' :·

Speţe

Speţa nr. 4

La 1 august 2012, A a încheiat cu B un antecontract de vânzare cu privire la un apartament situat în Bucureşti, convenind ca în decurs de o lună să se prezinte la notar spre a încheia un contract de vânzare în formă autentică pentru preţul de 20.000 de euro.

Ulterior, la 15 august 2012, A a încheiat cu C un contract de vânzare consfinţit prin act autentic cu privire la acelaşi imobil pe care l-a predat cumpărătorului, în schimbul preţului de 25.000 de euro, iar acesta şi-a intabulat dreptul de proprietate în cartea funciară.

a. În calitate de avocat al lui B, pe cine chemaţi în judecată şi ce anume solicitaţi? Motivaţi acţiunea.

b. În calitate de judecător, consideraţi că A are sau nu obligaţia născută din antecontractul de vânzare semnat la 1 august 2012 de a vinde apartamentul lui B? Motivaţi.

c. În calitate de judecător, consideraţi că A are dreptul de a vinde apartamentul lui C după ce încheiase antecontractul cu B? Motivaţi.

Speţa nr. 5

La data de 15 mai 2015, între A, promitent-vânzător, şi B, promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare a unui apartament, stabilindu-se că preţul este de 100.000 de lei, iar actul autentic de vânzare urmează să se încheie la 15 iunie 2015.

La data prevăzută pentru încheierea actului de vânzare în formă

autentică, B a refuzat semnarea actului întrucât în apartament locuiau, tolerate de către A, două persoane care nu voiau să părăsească imobilul.

A l-a chemat în judecată pe B, solicitând obligarea acestuia la încheierea contractului de vânzare.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 6

A, avocat, a dobândit la data de 28 noiembrie 2012, prin contract de vânzare încheiat în formă autentică cu B, proprietatea asupra unui imobil situat în Timişoara, imobil care a făcut obiectul unui litigiu între B şi C.

72

Contractul de vânzare I

C a formulat acţiune în nulitatea absolută a contractului de vânzare, arătând că vânzarea nu este valabilă, întrucât este vorba de un drept litigios, dovedind că pe rolul instanţelor judecătoreşti se afla la data vânzării un proces de revizuire a unei hotărâri judecătoreşti prin care B câştigase procesul cu C pentru revendicarea imobilului.

A a formulat întâmpinare arătând că în cauză nu este vorba despre un drept litigios şi că oricum în privinţa sa nu există nicio interdicţie, întrucât este avocat înscris în Baroul Mehedinţi.

În replică, reclamantul C a arătat că, deşi este înscris în Baroul Mehedinţi, A domiciliază în Timişoara şi a pledat în anul 2012 în mai multe procese aflate pe rolul instanţelor din Timişoara.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 7

A are în proprietate un autoturism de epocă, pentru care s-a înţeles cu B şi C că le va acorda preferinţă în cazul vânzării. Întrucât a primit o ofertă foarte bună pentru înstrăinarea autoturismului, la data de 15 septembrie 2012, între A şi D s-a încheiat un contract de vânzare în formă autentică, preţul fiind plătit şi bunul fiind predat.

După 2 luni, când au aflat de vânzare, B şi C au invocat încălcarea dreptului lor de preempţiune, astfel:

- B a arătat că dreptul său de preempţiune prevalează faţă de cel al lui C, întrucât înţelegerea sa cu A este anterioară celei dintre A şi C şi că preţul vânzării este mai mare decât cel convenit între A şi B;

- C a arătat că înţelegerea dintre el şi A este ulterioară celei dintre A şi B, însă pentru aceasta s-a dat dată certă de un notar, iar el este de acord să încheie contractul de vânzare cu A în condiţiile convenite între A şi D şi va pune la dispoziţia vânzătorului preţul imediat ce va primi autoturismul.

a. Care sunt condiţiile exercitării dreptului de preempţiune?

b. Care sunt regulile concursului între mai mulţi titulari ai dreptului de preempţiune asupra aceluiaşi bun? Sunt dispozitive sau imperative?

c. În caz de litigiu, cui aţi da câştig de cauză?

73

Speţe

Speţa nr. 8

A este proprietar asupra a trei apartamente situate într-o vilă cudouă etaje, fiecare apartament fiind situat pe câte un nivel.

Între A şi B se încheie un contract de vânzare a unui apartament,respectiv a celui de la parter, pentru suma de 40.000 de euro, achitată

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com