"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În data de 9 decembrie 2012, în urma unor căderi masive de zăpadă, autoturismul parcat în faţa porţii casei lui A, pe şosea, este acoperit în întregime de zăpadă. În urma lucrărilor de degajare a zăpezii, un angajat al regiei locale de drumuri distruge complet autoturismul cu un buldozer, nevăzând acest autoturism din cauza zăpezii.

La 15 decembrie 2012, A îl cheamă în judecată pe B pentru obligarea acestuia la plata restului de preţ, arătând că predarea bunului, din motive fortuite, nu mai este posibilă, iar proprietatea s-a transmis la momentul încheierii contractului.

B formulează cerere reconvenţională, solicitând rezoluţiunea contractului şi obligarea lui A de a restitui suma de 7 .OOO de euro.

a. În calitate de avocat al lui A, cum motivaţi acţiunea?

b. În calitate de avocat al lui B, cum motivaţi cererea reconvenţională?

c. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 14

A a înstrăinat lui B, prin act autentic, imobilul proprietatea sa, casă şi teren, în schimbul unui preţ de SO.OOO de lei şi al prestării întreţinerii.

În condiţiile în care imobilul valorează 90.000 de lei, iar B nu şi-a respectat obligaţia de plată a preţului, dar a prestat întreţinere, A l-a chemat în judecată pe B pentru rezoluţiunea contractului pentru neexecutarea obligaţiilor.

a. Ce contract s-a încheiat între părţi?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

76

Contractul de vânzare

Speţa nr. 15

B, societate agricolă, a cumpărat de la stat un teren agricol în apropiere de Bucureşti, acest teren fiind în proprietatea privată a statului. La 6 luni de la vânzare, întrucât trebuia finalizată centura ocolitoare a Bucureştiului, terenul a fost declarat de utilitate publică

ş1 supus expropnem.

B a chemat în judecată statul, invocând răspunderea pentru evicţiune şi solicitând rezoluţiunea vânzării, cu daune-interese.

Statul, prin Ministerul Finanţelor, a solicitat respingerea acţiunii, arătând că, în acest caz, statul nu răspunde, întrucât proprietatea asupra terenului a fost transmisă cumpărătorului la data încheierii contractului de vânzare.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 16

A i-a vândut lui B, la 15 august 2012, un apartament cu 2 camere situat la etajul 4 al unui bloc cu 4 etaje pentru preţul de 25.000 de euro, achitat integral.

Blocul nu avea acoperiş de ţiglă, iar A cunoştea că sunt probleme la izolaţia acoperişului, dar nu i le-a comunicat lui B. După

ce B s-a mutat în apartament, la prima ploaie, datorită infiltraţiilor de apă din acoperiş, baia apartamentului a fost inundată, iar instalaţia electrică s-a defectat, provocând defectarea aparatelor electrice şi electronice din apartament.

B l-a chemat în judecată pe A pentru rezoluţiunea contractului de vânzare, obligarea vânzătorului la restituirea preţului şi a cheltuielilor de vânzare, precum şi la daune-interese.

a. Care este temeiul juridic al acţiunii reclamantului?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 17

La 12 octombrie 2011, între A şi B s-a încheiat un contract de vânzare a unui struţ în vârstă de un an, pentru un preţ de 5.000 de lei, achitat integral, struţul fiind predat cumpărătorului B. Prin contract,

···-···· ············----·-· ·--· ··. ·I 77

:

Speţe

părţile au prevăzut că vânzătorul A nu va răspunde dacă struţul moare în termen de un an de la încheierea contractului.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com