"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

b. În calitate de avocat al lui A, cum motivaţi acţiunea?

c. În calitate de avocat al lui B, cum vă formulaţi apărarea?

d. În calitate de judecător, ce soluţie daţi în cauză?

Speţa nr. 26

Între A şi B s-a încheiat în formă autentică un contract de vânzare a unui imobil proprietatea lui A, prin care s-a prevăzut că A are dreptul de a răscumpăra bunul în termen de 7 ani de la încheierea contractului.

După 3 ani, B a vândut imobilul, prin contract încheiat în formă

autentică, către C, iar la o lună de la încheierea acestui contract, A i-a notificat pe B şi C cu privire la exercitarea dreptului de răscumpărare, precizând că este gata să restituie preţul şi cheltuielile contractului dintre el şi B.

În lipsa oricărui răspuns de la B şi C, după încă 2 luni, A i-a chemat în judecată pe B şi C, pentru ca instanţa să constate că şi-a exercitat în mod legal dreptul de răscumpărare, iar imobilul să revină

în proprietatea sa.

B şi C au solicitat respingerea acţiunii, arătând că pactul de răscumpărare este lovit de nulitate absolută, având în vedere durata acestuia şi faptul că diferenţa dintre preţul răscumpărării şi preţul plătit pentru vânzare depăşeşte nivelul maxim stabilit de lege pentru dobânzi. De asemenea, nu mai poate fi exercitat pactul de răscumpărare, dat fiind că bunul a fost înstrăinat unui terţ de bună-credinţă.

a. Ce fel de vânzare este vânzarea cu pact de răscumpărare?

b. În ce condiţii poate fi exercitat dreptul de răscumpărare?

c. Arătaţi soluţia instanţei.

82

----------··· ···· ···· . Contractul de vânzare ISpeţa nr. 27

Între A şi B s-a încheiat un contract de vânzare a unui autoturism cu plata preţului în 1 O rate lunare, preţul total fiind stabilit la 40.000 de lei. Părţile au convenit ca, deşi autoturismul este predat imediat lui B, proprietatea asupra acestuia să se transmită numai la data achitării ultimei rate din preţ.

Cumpărătorul a achitat primele cinci rate lunare, după care, având în vedere că autoturismul a fost lovit de un trăsnet pe timp de furtună neaşteptată şi a fost parţial deteriorat, a solicitat compensarea celorlalte rate cu contravaloarea reparaţiilor efectuate la autoturism, cerere cu care vânzătorul nu a fost de acord.

A l-a chemat în judecată pe B pentru rezoluţiunea contractului de vânzare pentru neexecutare, solicitând restituirea bunului aşa cum a fost reparat, precum şi plata unei sume de bani pentru folosinţa bunului până la restituire.

B a solicitat respingerea acţiunii, arătând că, în continuare, este de acord cu executarea în modalitatea propusă vânzătorului, adică

compensarea celorlalte rate rămase de achitat cu contravaloarea reparaţiilor efectuate la autoturism.

a. În calitate de avocat al lui A, cum motivaţi acţiunea în fapt şi în drept?

b. În calitate de avocat al lui B, cum motivaţi întâmpinarea?

c. În calitate de judecător, ce soluţie daţi în cauză?

Speţa nr. 28

Între A, în calitate de proprietar, şi B, în calitate de locatar, s-a încheiat un contract de locaţiune a unei maşini pentru un termen de 6

luni, maşina fiind predată lui B. După expirarea celor 6 luni, prin contract de vânzare, B vinde maşina lui C, care cunoştea faptul că B nu este proprietar asupra bunului, preţul fiind plătit şi bunul fiind predat.

Aflând despre vânzare, A îi cheamă în judecată pe B şi C, solicitând constatarea nulităţii vânzării dintre ei pentru fraudă şi revendicând bunul de la C.

C, la rândul său, îl cheamă în judecată pe B, pentru ca, în cazul în care va fi deposedat de bun, să primească înapoi preţul bunului cumpărat.

Speţe

a. Este valabilă sau nu vânzarea bunului altuia? În ce condiţii?

b. În calitate de avocat al lui A, cum motivaţi acţiunea?

c. În calitate de avocat al lui C, cum vă apăraţi împotriva acţiunii lui A şi cum motivaţi propria acţiune în fapt şi în drept?

d. În calitate de avocat al lui B, cum vă faceţi apărarea?

e. Arătaţi soluţia instanţei.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com