"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

b. contractul de mandat;

c. contractul de vânzare.

5. În cazul unui contract de schimb:

a. bunurile trebuie să aibă obligatoriu aceeaşi valoare; b. bunurile pot avea valori diferite, situaţie în care una dintre părţi trebuie fie să plătească o sumă de bani, fie să remită un alt bun, fie să ofere o altă prestaţie;

c. dacă bunurile nu au aceeaşi valoare, în funcţie de natura obligaţiei asumate de partea al cărei bun are valoarea mai mică, se stabileşte natura juridică a contractului.

86

Contractul de schimb !

6. Dacă bunurile care fac obiectul contractului de schimb nu auaceeaşi valoare, diferenţa pe care şi-o asumă partea al căreibun are valoarea mai mică:

a. se numeşte suită, arvună sau acont;

b. trebuie obligatoriu stabilită în bani;

c. determină natura juridică a operaţiunii încheiate între părţi.

7. Suntem în prezenţa contractului de schimb dacă părţile: a. schimbă un automobil pe o sumă de bani;

b. schimbă o sumă de bani pe un automobil;

c. schimbă o sumă de bani pe o altă sumă de bani.

8. Pot constitui obiect al contractului de schimb: a. obligaţiile de a da, de a face sau de a nu face; b. dreptul de proprietate asupra unui lucru;

c. sumele de bani.

9. Promisiunea unilaterală de schimb a unui teren: a. nu este valabilă;

b. trebuie obligatoriu încheiată în formă autentică; c. nu trebuie încheiată în formă autentică.

10. Dacă părţile unei convenţii se înţeleg să transmită proprietatea asupra unui teren în schimbul obligaţiei de renovare acasei proprietarului terenului, contractul încheiat între părţi: a. este un contract de schimb;

b. este un contract de antrepriză;

c. este un contract de fumizare.

I l�speţe�I I

Speţa nr. 1

Între A şi B s-a încheiat un contract în formă autentică prin care A a înstrăinat lui B un autoturism marca X, în schimbul unui autoturism marca Y, în valoare de 12.000 de euro, şi a unei suite de 15.000 de euro.

Între părţi au apărut neînţelegeri cu privire la suportarea cheltuielilor contractului, având în vedere că în contract nu s-a prevăzut nimic în această privinţă.

a. Ce fel de contract s-a încheiat între părţi?

b. Cine va suporta cheltuielile contractului în speţă?

Speţa nr. 2

Între A şi B s-a încheiat, la 10 mai 2015, un contract de schimb, prin care A a înstrăinat lui B o maşină nouă marca X în schimbul unui autoturism marca Y, fabricat în anul 2006. Ulterior încheierii contractului, A i-a comunicat lui B funcţionarea necorespunzătoare a tobei de eşapament, un grad mare de uzură a anvelopelor, precum şi caroseria afectată de rugină la autoturismul primit în schimb, solicitând despăgubiri.

B a refuzat să îl despăgubească pe A, astfel încât A 1-a chemat în judecată pe B pentru antrenarea răspunderii pentru vicii ascunse.

Arătaţi soluţia instanţei.

88

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com