b. contractul de mandat;
c. contractul de vânzare.
5. În cazul unui contract de schimb:
a. bunurile trebuie să aibă obligatoriu aceeaşi valoare; b. bunurile pot avea valori diferite, situaţie în care una dintre părţi trebuie fie să plătească o sumă de bani, fie să remită un alt bun, fie să ofere o altă prestaţie;
c. dacă bunurile nu au aceeaşi valoare, în funcţie de natura obligaţiei asumate de partea al cărei bun are valoarea mai mică, se stabileşte natura juridică a contractului.
86
Contractul de schimb !
6. Dacă bunurile care fac obiectul contractului de schimb nu auaceeaşi valoare, diferenţa pe care şi-o asumă partea al căreibun are valoarea mai mică:
a. se numeşte suită, arvună sau acont;
b. trebuie obligatoriu stabilită în bani;
c. determină natura juridică a operaţiunii încheiate între părţi.
7. Suntem în prezenţa contractului de schimb dacă părţile: a. schimbă un automobil pe o sumă de bani;
b. schimbă o sumă de bani pe un automobil;
c. schimbă o sumă de bani pe o altă sumă de bani.
8. Pot constitui obiect al contractului de schimb: a. obligaţiile de a da, de a face sau de a nu face; b. dreptul de proprietate asupra unui lucru;
c. sumele de bani.
9. Promisiunea unilaterală de schimb a unui teren: a. nu este valabilă;
b. trebuie obligatoriu încheiată în formă autentică; c. nu trebuie încheiată în formă autentică.
10. Dacă părţile unei convenţii se înţeleg să transmită proprietatea asupra unui teren în schimbul obligaţiei de renovare acasei proprietarului terenului, contractul încheiat între părţi: a. este un contract de schimb;
b. este un contract de antrepriză;
c. este un contract de fumizare.
I l�speţe�I I
Speţa nr. 1
Între A şi B s-a încheiat un contract în formă autentică prin care A a înstrăinat lui B un autoturism marca X, în schimbul unui autoturism marca Y, în valoare de 12.000 de euro, şi a unei suite de 15.000 de euro.
Între părţi au apărut neînţelegeri cu privire la suportarea cheltuielilor contractului, având în vedere că în contract nu s-a prevăzut nimic în această privinţă.
a. Ce fel de contract s-a încheiat între părţi?
b. Cine va suporta cheltuielile contractului în speţă?
Speţa nr. 2
Între A şi B s-a încheiat, la 10 mai 2015, un contract de schimb, prin care A a înstrăinat lui B o maşină nouă marca X în schimbul unui autoturism marca Y, fabricat în anul 2006. Ulterior încheierii contractului, A i-a comunicat lui B funcţionarea necorespunzătoare a tobei de eşapament, un grad mare de uzură a anvelopelor, precum şi caroseria afectată de rugină la autoturismul primit în schimb, solicitând despăgubiri.
B a refuzat să îl despăgubească pe A, astfel încât A 1-a chemat în judecată pe B pentru antrenarea răspunderii pentru vicii ascunse.
Arătaţi soluţia instanţei.
88