"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

a. Care sunt consecinţele unei vânzări cu pact de răscumpărare?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 22

A, B şi C sunt coproprietari în urma unei moşteniri asupra unui imobil, în cote de câte o treime fiecare. A îi vinde întregul imobil lui D, care cunoaşte că A nu este proprietar exclusiv, cu suma de 300.000 de lei, achitată integral, bunul fiind predat.

B şi C nu au cunoştinţă despre vânzare, iar când află, îl acţionează în judecată pe D. Astfel, B şi C îi cheamă în judecată pe A şi D

pentru nulitatea contractului şi formulează acţiunea în revendicare împotriva lui D, reclamanţii arătând că nu şi-au dat consimţământul la înstrăinare şi că D a fost de rea-credinţă.

a. Care este relaţia dintre vânzare şi coproprietate?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 23

A şi B, soţi, au în proprietate comună un apartament cu trei camere. A vinde bunul lui C fără consimţământul lui B, pentru un preţ de 60.000 de euro, achitat integral.

Din banii obţinuţi, după 2 luni, A şi B îşi cumpără un apartament cu trei camere. Din cauza unor neînţelegeri conjugale, A şi B

divorţează, iar B îi cheamă în judecată pe A şi C pentru anularea vânzării dintre ei, pentru lipsa consimţământului la vânzare. Arătaţi soluţia instanţei.

a. Care sunt regulile prevăzute de lege în cazul vânzării de către soţi a bunurilor comune?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

80

Speţa nr. 24

A, executor judecătoresc, a ajuns la un acord cu societatea B, reprezentanţă X în România, cu privire la cumpărarea unui autoturism, pe o culoare pentru care nu existau la acel moment maşini pe stoc.

Maşina urma să fie livrată la 3 luni de la încheierea contractului, iar A a plătit suma de 5.000 de euro avans. În contract nu s-a prevăzut nicio clauză privind preţul maşinii.

După o lună de la încheierea contractului, A a notificat societatea B că nu mai este interesat de maşina comandată şi că revocă

această comandă, dat fiind că şi-a găsit la o altă firmă o maşină de acelaşi tip mai ieftină.

B l-a chemat în judecată pe A pentru plata preţului maşinii, arătând că în acest moment este gata să predea maşina aşa cum aceasta a fost comandată.

Prin cerere reconvenţională, A a solicitat nulitatea vânzării pentru lipsa preţului şi restituirea sumei plătite la încheierea contractului.

a. Care sunt condiţiile de validitate ale vânzării în privinţa preţului?

b. Care este sancţiunea care intervine dacă preţul nu este determinat sau determinabil?

c. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 25

A a cumpărat de la magazinul B un fier de călcat, pentru care termenul de garanţie era de 6 luni. Preţul bunului a fost redus cu 15%, dat fiind că era perioada reducerilor de vară.

În ultima zi a termenului de garanţie, fierul de călcat s-a defectat, fiind folosit de către soţia lui A, iar A a reclamat defec­

ţiunea peste 4 zile, după ce s-a întors dintr-o delegaţie din străinătate.

B a preluat bunul pentru a fi reparat, însă reparaţia nu s-a realizat în termen de o lună, astfel încât cumpărătorul a solicitat vânzătorului plata preţului pentru un fier de călcat de acelaşi tip.

81

Speţe

Vânzătorul s-a oferit să îi înlocuiască bunul cu un alt bun, produs însă de o altă firmă, cumpărătorul nefiind de acord.

În consecinţă, A l-a chemat în judecată pe B pentru obligarea acestuia la plata preţului pentru un fier de călcat de acelaşi tip, dat fiind că perioada de reduceri a luat sfârşit şi este îndreptăţit să poată

cumpăra un bun similar.

a. Ce obligaţie a vânzătorului este incidentă în cauză?

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com