52. Analizaţi afirmaţiile următoare urmărind valoarea de adevăra fiecăreia în parte şi alegeţi varianta corespunzătoare derăspuns:
a. revocarea donaţiei pentru neîndeplinirea sarcinilor nu operează
de drept;
b. este lovită de nulitate orice simulaţie în care donaţia reprezintă
contractul secret în scopul de a eluda revocabilitatea donaţiilor între soţi;
c. sub sancţiunea nulităţii absolute, donaţia indirectă se încheie prin înscris autentic dacă bunul ce constituie obiectul acesteia are o valoare mai mare de 25.000 lei.
53. Analizaţi afirmaţiile următoare urmărind valoarea de adevăra fiecăreia în parte şi alegeţi varianta corespunzătoare derăspuns:
a. revocarea donaţiei operează de drept pentru ingratitudine; b. revocarea promisiunii de donaţie operează de drept când, anterior executării sale, promitentul a devenit insolvabil; c. clauză de irevocabilitate a donaţiei, înscrisă în contractul de donaţie încheiat între soţi, este valabilă.
114 ,--------------------
�I
I
_
Spe_
ţe _I I
Speţa nr. 1
A, în calitate de medic, şi B, în calitate de farmacist, l-au tratatpe D în cursul ultimei boli a acestuia, iar C, preot, i-a acordatasistenţă religioasă. D a decedat, nu înainte de a dona un televizorcolor lui A, mobila din casă lui B şi casa lui C.
E, fiul lui D, îi cheamă în judecată pe A, B şi C pentru nulitateadonaţiilor făcute de D în favoarea acestora.
A se apără invocând faptul că, deşi s-a prezentat ca medic lui D,nu are diplomă şi nu a terminat Facultatea de Medicină, fiind studentîn anul III.
B arată că a eliberat medicamente pentru D o singură dată, cu osăptămână înainte de deces.
C invocă faptul că este frate cu defunctul D, astfel că donaţiaeste valabilă în ceea ce-l priveşte.
a. Ce incapacităţi ar putea fi incidente în cauză?
b. Arătaţi soluţia instanţei.
Speţa nr. 2
Între A şi B, logodnici, s-a încheiat la 1 5 martie 201 5 uncontract de donaţie prin care A i-a donat lui B un autoturismproprietatea sa personală, sub condiţia încheierii căsătoriei dintre ei.
La 2 mai 201 5, A şi B s-au căsătorit, iar la 5 mai 20 15, B a părăsitfără motiv domiciliul conjugal, plecând cu autoturismul în străinătate. A a introdus acţiune de divorţ şi a formulat, separat, acţiunepentru restituirea autoturismului de către B.
a. În calitate de avocat al lui A, motivaţi în drept acţiunea.
b. În calitate de avocat al lui B, formulaţi întâmpinarea.
c. Arătaţi soluţia instanţei.
if .
Speţe
Speţa nr. 3
A a donat, în 1960, un teren agricol în favoarea statului român, prin înscris încheiat în formă autentică. Prin decizia nr. 200/1960, Consiliul Popular al Judeţului Timiş a acceptat donaţia, comunicând această decizie donatoarei.
În 2001, reclamanta A a chemat în judecată statul român, invocând nulitatea donaţiei pentru că donaţia nu a fost acceptată prin act autentic, iar consimţământul său a fost viciat prin violenţă, având în vedere că a fost ameninţată cu exproprierea terenului donat şi a celui aferent casei sale de locuit.
Statul român s-a apărat prin aceea că donaţia a fost valabilă, iar deciziile fostelor consilii populare judeţene, potrivit Decretului nr. 478/1954 au caracterul unor acte autentice.
Arătaţi soluţia instanţei.
Speţa nr. 4