Uciderea din culpă şi vătămarea corporală din culpă
1 2 7
raţiunea obligaţiei de supraveghere, el nu doar trebuia, ci şi putea ca, în orice situaţie, să prevadă că în lipsa supravegherii nu se vor putea constata eventuale disfuncţii în evoluţia stării pacientului, fiind fără relevanţă dacă a prevăzut sau nu apariţia unei anume complicaţii în mod particular.
Totodată, reamintesc şi că, uneori, obligaţia de supraveghere este instituită şi în considerarea incapacităţii unei persoane de a reacţiona, de a se apăra faţă de orice eveniment imprevizibil chiar fără legătură cu activitatea de asistenţă medicală ( cum ar fi un incendiu), după cum o serie de obligaţii de supraveghere specifice întâlnim şi în domeniul asistenţei psihiatrice (unde conţinutul obligaţiei nu se rezumă, ca în majoritatea celorlalte specialităţi, la monitorizarea unor parametri vitali, ci presupune mai ales supravegherea conduitei pacientului, fără ca aceasta să schimbe în esenţă
categoria obligaţiei 1 ). Această raţiune a instituirii obligaţiilor va face de asemenea irelevant caracterul imprevizibil al evenimentului.
Astfel, cadrul medical care nu şi-a îndeplinit o astfel de obligaţie de supraveghere sau şi-a îndeplinit-o defectuos - de exemplu, cu întreruperi ( când supravegherea trebuia să fie permanentă), ori la alte intervale de timp decât cele obligatorii, ori monitorizând incomplet starea pacientului (verificând numai anumiţi parametri dintre cei supuşi observaţiei) - nu va fi exonerat de răspundere numai pe temeiul că evenimentul nu putea fi prevăzut ori că, prin caracterul lor excepţional, astfel de situaţii nu generează obligaţii cu caracter curent, în măsura în care obligaţia de supraveghere era necondiţionată. Neîndeplinirea acestei obligaţii de supraveghere va exclude posibilitatea apărării de răspundere penală a cadrului medical chiar şi pentru complicaţiile absolut imprevizibile ori pentru apariţia unor evenimente imprevizibile, în măsura în care se va stabili că îndeplinirea întocmai a obligaţiei de supraveghere ar fi înlăturat sau diminuat acele urmări 2•
1 Jurisprudenţă penală şi civilă privind respectarea obligaţiilor de supraveghere în patologia psihiatrică, G. Devers, op. cit., p. 1 92- 1 99; tot în această materie, a se vedea şi O. Henri, Responsabilite medicale et pratiques defensives en psychiatrie, LEH Editions, Bordeaux, 20 1 6.
2 Arătam, discutând despre stabilirea legăturii de cauzalitate, că
răspunderea va putea fi înlăturată pe temei obiectiv, dacă se va stabili că