"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Add to favorite „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

(2) Fapta nu se pedepseşte dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa.

(3) Fapta prevăzută la alin. (1) comisă de către o persoană care are potrivit legii obligaţia de a da ajutorul ori de a lua măsuri pentru înlăturarea pericolului se pedepseşte cu închisoarea de la 1

la 3 ani, dacă nu constituie o infracţiune mai gravă.

( 4) Dacă fapta prevăzută la alin. (3) este săvârşită din culpă, limitele pedepsei se reduc la jumătate".

O atare reglementare ar permite următoarele delimitări: Când, în exerciţiului profesiei sale, cadrul medical nu acordă

îngrijirile medicale şi se produce prin aceasta decesul ori vătămarea corporală a unei persoane faţă de care el avea obligaţia generală de îngrijire, el va răspunde, dacă celelalte condiţii sunt întrunite, pentru vreuna dintre infracţiunile contra persoanei, comise din culpă sau chiar cu intenţie indirectă, prevăzute în capitolele I, II sau IV ale Titlului I din Codul penal; infracţiunea prevăzută de art. 203 C.pen. ar fi exclusă în acest caz, în temeiul clauzei de subsidiaritate din textul propus.

Dacă neîndeplinirea obligaţiei de a acorda îngrijire nu produce vreuna dintre urmările acelor infracţiuni (fie nu se produce o atare urmare, fie ea nu se poate dovedi - căci idem est non probari et non esse, sau omisiunea nu este în legătură de cauzalitate cu acea urmare) ori nu se poate reţine nicio formă de vinovăţie a făptuitorului în raport cu acea urmare, atunci caracterul penal al faptei se va analiza, subsidiar, prin raportare la incriminarea din art. 203 C.pen.

Capitolul V

Infracţiuni contra sănătăţii publice

1. Zădărnicirea din culpă a combaterii bolilor (înainte şi după pandemie; nerespectarea din culpă a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase - analiza infracţiunii) 2. Transmiterea din culpă a sindromului imunodeficitar dobândit Secţiunea 1. Zădărnicirea combaterii bolilor

§1. Înainte şi după pandemie

Art. 352 C.pen. este unul dintre acelea asupra carma, după

izbucnirea pandemiei de COVID-19, s-a grăbit legiuitorul ( delegat) să intervină, convins probabil că, dacă intervenţia nu va duce chiar la oprirea pandemiei, măcar va lăsa impresia că s-a făcut ceva în acest scop 1•

Înaintea pandemiei, textul avea următorul conţinut:

,,(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda".

1 A se vedea şi V. Cioclei, O perspectivă critică asupra modificărilor şi completărilor aduse Codului penal prin O.U.G. nr. 28/2020 sau Un exemplu de politică penală care confirmă zicala: ,,Şi drumul spre iad este pavat cu bune intenţii", precitate.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com