Infracţiuni contra sănătăţii publice
167
Nu puţine erau problemele pe care acest text, chiar de dimensiuni atât de reduse, le ridica; mă voi referi la unele dintre ele, întrucât intervenţia legislativă le-a menţinut, ca element de continuitate între reglementări.
Motivul principal pentru care s-a intervenit asupra acestui text1
a fost acela că, reglementând infracţiunea ca una de rezultat, făcea practic imposibilă sancţionarea în acest cadru a faptelor constând în nerespectarea măsurilor sanitare legate de pandemie. Chestiunea se vrea rezolvată prin primul alineat al articolului: ,,(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă". Aşadar, o faptă
de pericol, intenţionată. Nu mi-e întru totul limpede dacă fapta aparţine numai persoanei supuse carantinei sau spitalizării, sau poate fi comisă de oricine care nu respectă acele măsuri luate cu ocazia carantinării sau spitalizării unei persoane. Acord credit mai degrabă intenţiei legiuitorului decât capacităţii lui de a se exprima şi conchid că subiectul activ este persoana supusă carantinei sau spitalizării. Având acest conţinut, infracţiunea în această modalitate nu ne interesează în discuţia privind mal praxisul [ nici formele agravate ale aceleiaşi modalităţi, prevăzute la alin. (5)].
Alin. (2) al art. 352 C.pen. preia infracţiunea - şi problemele -
din legea veche, sporind însă sever pedeapsa, aşa cum ştie legiuitorul că trebuie făcut ca să descurajeze fenomenul infracţional:
,,(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani"; potrivit alin. ( 4 ), se pedepseşte şi când se comite din culpă.
Aşadar, dacă nu este comisă de către persoana din alin. (1) -
cea supusă carantinei sau cea spitalizată - fapta rămâne una tot de rezultat, la fel de greu de dovedit ca aceea care a reclamat intervenţia legislativă.
Potrivit alin. (5) şi alin. (7) ale art. 352 C.pen., constituie variante agravate ale faptei intenţionate, respectiv a celei comise din culpă faptele care au avut ca urmare vătămarea corporală, 1 Prin O.U.G. nr. 28/2020 (M.Of. nr. 228 din 20 martie 2020).