"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Add to favorite „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

8

Un pic de teorie

Acest sens se îndepărtează însă de cel consacrat juridic al noţiunii de eroare: eroarea are, în drept, caracter de cauză de înlăturare a răspunderii, fiind considerată incompatibilă în principiu cu vinovăţia. În sens juridic, eroarea desemnează o trăsătură a componentelor intelectuale, volitive ale unei conduite umane, referindu-se la necunoaşterea unor date ale realităţii de care depinde caracterul asumat, conştient, al unei fapte.

În dreptul civil, eroarea este una dintre cauzele care afectează

valabilitatea consimţământului şi, ca atare, atrage ineficienţa obligaţiilor asumate sub imperiul ei 1 • În dreptul penal, eroarea este o cauză de neimputabilitate, care exclude răspunderea pentru fapta prevăzută de legea penală.

În Legea sănătăţii, în schimb, noţiunea de eroare are un sens diferit: ea nu desemnează o componentă psihică, ci are rolul de a califica o faptă ca fiind greşită şi imputabilă, fiind aici utilizată

într-un înţeles comun, ,,ajuridic", acela de greşeală.

Caracterul inadecvat al definiţiei legale a malpraxisului este evident. Inadecvarea este accentuată de faptul că definiţia priveşte instituţia răspunderii.

Folosirea greşită a noţiunii de eroare generează dificultăţi şi la nivel teoretic, după cum şi jurisprudenţa încearcă să „ajusteze"

conceptele cu care operează legiuitorul; de altfel, sunt rare hotărârile judecătoreşti care utilizează noţiunea de malpraxis, jurisprudenţa recurge mai degrabă la conceptele consacrate în drept: ,,Deşi actele medicale defectuoase nu exclud faptele ilicite comise cu intenţie, cele mai multe acte de malpraxis sunt comise din culpă

( ... ). Pentru o mai bună stabilire a formei de vinovăţie este foarte important a se face distincţia între fapta comisă prin eroare şi fapta comisă din greşeală. Eroarea este detenninată de situaţii ca evoluţia complicată a unei boli ori simptomatologia atipică, situaţii în care orice medic ar fi procedat de aceeaşi manieră. Greşeala presupune nerespectarea unor norme de comportament profesional pe care un medic cu aceeaşi capacitate profesională, în aceleaşi condiţii, le-ar fi respectat. Spre deosebire de greşeală, eroarea 1 Art. 1206- 1 2 1 3 C.civ.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com