Consideraţii preliminare. Precizări logice şi terminologice
9
apare în pofida bunei-credinţe şi a conştiinciozităţii medicului"1
(s.m.); ,,eroarea este diferită de greşeală (culpa medicală), aceastadin urmă ( ... ) fiind fapta medicului ( ... ) prin care se produce un prejudiciu pacientului pentru care medicul este răspunzător ( ... )"2 (s.m.).
În aceste condiţii, prin „ eroare profesională " trebuie înţeleasă
greşeala in conduita medicală sau medico-farmaceutică de natură
să antreneze răspunderea civili.
Din interpretarea sistematică a dispoziţiilor Legii sănătăţii,reţin, aşadar, că ma/praxis este conduita greşită, fapta prejudiciabilă comisă în exercitarea actului medical'.
În principiu, nu intră în această categorie alte fapte iliciteprejudiciabile comise în legătură cu activitatea medicală, respectivîn afara actului medical, cum sunt, spre exemplu, traficul deorgane, infracţiunile de fals, cele legate de administrarea unităţilormedicale (abuzul ori neglijenţa în serviciu, delapidarea etc.). Înunele situaţii, însă, exercitarea actului medical este strâns legată deîmprejurări exterioare asistenţei medicale propriu-zise, aşa încât osă mă refer şi la infracţiuni cum ar fi neglijenţa în serviciu, darnumai pentru necesare delimitări.
La fel, deşi în principiu faptele comise cu intenţie sunt în afaraobiectului acestei cărţi, o să pun în discuţie şi o serie de infracţiuniintenţionate, fie pentru a stabili corect forma de vinovăţie înanumite situaţii, fie pentru a atrage atenţia asupra unor infracţiuniintenţionate contra persoanei aflate în proximitatea malpraxisului.
1 Trib. Bucureşti, Secţia a IV-a civilă, sentinţa civilă nr. 1 784/2012, astfel cum este analizată în decizia nr. 1 50/20 1 3 a C.A. Bucureşti, care a menţinut soluţia tribunalului şi a confirmat considerentele sentinţei, reprodusă de R.M Călin, Malpraxis. Răspunderea medicului şi a furnizorului de servicii medicale. Practică judiciară, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 20 1 4, p. 164.
2 C.A. Bucureşti, decizia nr. 1 50/2013, precitată.
3 Cu privire la înţelesul sintagmei „eroare profesională" în sensul Legii nr. 95/2006, a se vedea F.I. Mangu, op. cit., p. 473-480.
4 Cu privire la noţiunea de act medial, a se vedea secţiunea următoare.