"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Add to favorite „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Răspunderea pentru ma/praxis - o răspundere profesională

l 7

§1. Obligaţia generală de îngrijire, de a acorda asistenţă

medicală

Art. 663 alin. (1) din Legea sănătăţii consacră obligaţia fundamentală a personalului medical - obligaţia generală de a acorda asistenţă medicală ( obligaţia de îngrijire): ,,Medicul, medicul stomatolog, asistentul medical/moaşa au obligaţia de a acorda asistenţă medicală/îngrijiri de sănătate unei persoane doar dacă au acceptat-o în prealabil ca pacient".

Tehnica legislativă este deficitară, obligaţia nu este statuată

expres, ci implicit, prin referirea la condiţiile în care ea se naşte în sarcina cadrului medical. În pofida acestei redactări, identificăm, totuşi, în text, corelativă dreptului pacientului de a primi îngrijiri medicale, obligaţia cu caracter general a cadrului medical de a acorda îngrijiri medicale.

Dreptul de a primi îngrijiri medicale şi, corelativ, obligaţia de îngrijire se nasc diferit, în funcţie de cadrul în care este prestată

asistenţa medicală.

Situaţia personalului angajat în cadrul unei unităţi sanitare aflate în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate este cea mai răspândită ipoteză. În privinţa acestor persoane, raportul obligaţional este condiţionat numai de existenţa contractului de muncă (al cadrului medical), respectiv a celui de asigurare (al pacientului).

Pentru celelalte categorii de personal medical, existenţa acestei obligaţii este însă supusă condiţiei ca titularul dreptului corelativ la îngrijire să fi fost acceptat ca pacient, după regulile stabilite administrativ, prin Ordinul nr. 482/2007 al Ministrului Sănătăţii Publice'.

Potrivit art. 1 O alin. (2) din Ordin, ,,criteriile de acceptare ca pacient sunt următoarele:

a) metoda de prevenţie, diagnostic, tratament la care urmează să

fie supusă persoana în cauză să facă parte din specialitatea/competenţa medicului, medicului dentist, asistentului medical/moaşei; 1 Privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XVI

„Răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şiservicii medicale, sanitare şi farmaceutice" din Legea nr. 95/2006 privindreforma în domeniul sănătăţii (M.Of. nr. 237 din 5 aprilie 2007).

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com