Aveam un tel bine definit in folosirea imaginatiei mele pentru intrunirea acestor consilii din timpul noptii. Telul meu era remodelarea propriului caracter astfel incat acesta sa reprezinte un aliaj al caracterelor sfetnicilor mei imaginari. Intelegand, inca din tinerete, ca trebuie sa depasesc handicapul nasterii intr-un spatiu de ignoranta si superstitie, mi-am luat voluntar sarcina de a renaste prin metoda descrisa mai sus.
E momentul autosugestiilor
Stiam, desigur, ca toti oamenii au devenit ceea ce sunt gratie gandurilor si dorintelor dominante. Stiam ca orice dorinta profunda are efectul de a provoca un anumit individ sa afle o cale externa prin care acea dorinta poate dobandi statut real. Stiam ca autosugestia este un factor insemnat in edificarea caracterului, adica, de fapt, singurul principiu pe care se bazeaza caracterul.
Cunoscand intr-o asemenea masura principiile operarii mentale, eram foarte bine inarmat cu echipamentul necesar in remodelarea propriului meu caracter. In cadrul acestor intruniri de consiliu imaginare, ceream fiecarui membru al cabinetului sa contribuie cu propriile cunostinte, adresandu-ma fiecaruia in cuvinte explicite, dupa cum urmeaza:
,,Domnule Emerson, as dori sa capat de la dumneavoastra intelegerea miraculoasa a naturii care v-a scos din anonimat. Va cer sa influentati subconstientul meu servindu-va de oricare dintre calitatile pe care le aveti si care v-au usurat intelegerea si adaptarea dumneavoastra la legile naturii."
,,Domnule Burbank, va cer sa-mi transferati cunostintele care v-au facut sa armonizati intr-o asemenea masura legile naturii, incat ati reusit sa scuturati spinii cactusului si sa-i 122
transformati in substante comestibile. Oferiti-mi acces la cunostintele care v-au ajutat sa faceti sa creasca doua fire de iarba acolo unde inainte crescuse doar unul."
,,Napoleon, de la dumneata vreau sa obtin, prin emulatie, capacitatea minunata pe care ai avut-o de a-i inspira pe oameni, si de a le oferi un spirit de actiune mai insemnat si mai decis. Vreau, de asemeni, sa-mi mai insusesc si spiritul credintei ce dureaza si care ti-a dat puterea de a preschimba infrangerea in victorie si de a depasi obstacole cumplite."
,,Domnule Paine, de la dumneavoastra vreau sa-mi insusesc libertatea gandului, curajul si claritatea cu care imi pot exprima convingerile, lucruri care v-au distins intr-o asemenea masura!"
,,Domnule Darwin, de la dumneavoastra vreau sa obtin rabdarea exceptionala si capacitatea de a studia cauza si efectul fara partinire sau prejudicii, exemplificate asa de minunat de dumneavoastra in domeniul stiintelor naturale."
?Domnule Lincoln, doresc sa capat in caracterul meu simtul acut al dreptatii, spiritul neobosit al rabdarii, simtul umorului, intelegerea umana si toleranta care au fost caracteristicile dumneavoastra esentiale."
,,Domnule Carnegie, doresc sa ajung la o intelegere deplina a principiilor efortului organizat, pe care l-ati folosit cu atata eficienta in punerea temeliilor unei activitati industriale insemnate."
?Domnule Ford, vreau sa-mi insusesc perseverenta dumneavoastra, echilibrul si increderea in sine care v-au oferit posibilitatea de a stapani saracia si de a organiza, a unifica si a simplifica efortul uman, astfel incat sa-i pot ajuta si pe altii sa va urmeze."
?Domnule Edison, vreau sa capat de la dumneavoastra minunatul spirit al credintei cu care ati dezvaluit atatea secrete ale naturii, spiritul de truda neobosita de care v-ati servit spre a converti, atat de des, infrangerea in victorie." ,,Consiliul" inchipuit Metoda mea de a ma adresa membrilor consiliului inchipuit varia conform trasaturilor de caracter pe care doream in mod deosebit sa le dobandesc. Am studiat biografiile cu deosebita grija. Dupa cateva luni de astfel de proceduri nocturne, am fost uimit sa descopar ca aceste figuri imaginare devin aproape reale.
Fiecare dintre acesti noua oameni au capatat trasaturi individuale care m-au surprins.
Spre exemplu, Lincoln a adoptat obiceiul de a intarzia mereu, apoi de a se plimba de colo-colo intr-o atitudine de parada solemna. Parea mereu serios. Arareori l-am vazut zambind.
Acest lucru nu era valabil pentru ceilalti. Burbank si Paine foloseau adeseori replici spirituale care pareau cateodata sa-i socheze pe ceilalti membri ai consiliului. Cu o anumita ocazie, Burbank a intarziat. Cand a sosit, in cele din urma, era entuziasmat si fericit si a explicat ca intarziase datorita unui experiment pe care il facea si in urma caruia spera sa fie in stare sa faca astfel incat orice pom sa aiba drept roade mere. Paine l-a mustrat, reamintindu-i ca un mar a pornit toate necazurile intre barbat si femeie.
Darwin a ras cu pofta si a sugerat ca Paine trebuie sa se pazeasca de serpisori cand intra in padure sa culeaga mere, caci ei aveau prostul obicei de a deveni serpi uriasi. Emerson a observat: ?Unde nu sunt serpi, nu sunt nici mere!", iar Napoleon a remarcat: ?Unde nu sunt mere, nu exista stat!"
Aceste intruniri au devenit atat de reale, incat am inceput sa ma tem de consecintele lor, si le-am intrerupt vreme de cateva luni. Experientele erau atat de iesite din comun, incat 123
imi era teama ca, daca le continuam, voi pierde din vedere faptul ca ele nu erau decat pure experiente ale imaginatiei mele.
Aceasta a fost prima data cand am avut curajul de a pomeni despre acest lucru. Pana acum am pastrat tacerea asupra acestui subiect, caci stiam, din propria mea atitudine privitoare la astfel de probleme, ca voi fi inteles gresit daca imi descriu neobisnuita experienta. Acum am fost incurajat sa-mi tiparesc aventura, caci ma intereseaza mai putin ca inainte ?gura lumii?.
Ca sa nu fiu inteles gresit, as dori sa formulez aici cat de apasat se poate faptul ca sunt pe deplin constient ca intrunirile consiliului meu sunt complet imaginare, dar ma simt indreptatit sa sugerez ca, daca membrii consiliului meu sunt pur si simplu imaginari, iar intrunirile nu exista decat in inchipuirea mea, ele m-au condus pe cai glorioase de aventura, au reaprins torta realei maretii, au incurajat efortul creator si au dat aripi expresiei gandului sincer.
Cum sa va treziti al saselea simt Undeva in structura celulelor cerebrale exista un organ care primeste vibratii de gandire numite cu un termen generic ?fler". Pana in prezent, stiinta nu a descoperit unde este localizat acest organ al celui de-al saselea simt, dar acest lucru nu este prea important. Ceea ce conteaza este ca oamenii primesc cunostinte corecte prin alte surse decat simturile. Astfel de cunostinte sunt, in general, dobandite atunci cand mintea se afla sub influenta unor stimuli extraordinari. Orice stare de urgenta care trezeste emotii si accelereaza bataile inimii poate, si in general chiar pune in functiune cel de-al saselea simt. Orice sofer ce a avut un accident de masina stie ca, in asemenea situatii, al saselea simt intervine adeseori si ajuta ca, in miimi de secunda, sa fie evitat un accident.
Aceste fapte sunt enumerate inaintea unei afirmatii pe care o voi face acum si anume aceea ca, in timpul intrunirilor mele cu ?Sfetnicii Nevazuti?, am inteles ca cea mai mare receptivitate a mintii mele la idei, ganduri si cunostinte care imi parvin prin intermediul celui de-al saselea
simt.
Intr-o multime de ocazii in care m-am confruntat cu urgente, unele atat de grave incat imi puneau viata in pericol, am trecut miraculos de usor peste greutati fiind influentat de
?Sfetnicii mei Nevazuti?.
Scopul meu initial in organizarea unor astfel de intruniri cu fiinte imaginare era pur si simplu impresionarea propriului meu subconstient, prin principiul autosugestiei, cu anume caracteristici pe care doream sa le obtin. In ultimii ani, experienta mea a adoptat directii complet diferite.
Acum ma intalnesc cu sfetnicii mei imaginari de fiecare data cand eu sau clientii mei ne confruntam cu o problema dificila. Adeseori, rezultatele sunt uluitoare, desi nu sunt dependent in intregime de o astfel de forma de sfat.
Veti dobandi o mare putere nebanuita Al saselea simt nu este ceva pe care o anumita persoana il poate activa sau abandona de buna voie. Capacitatea de a folosi aceasta mare putere vine incet, prin aplicarea celorlalte principii mentionate in aceasta carte.
Indiferent de cine sunteti sau de care ar fi putut sa va fie scopul citirii acestei carti, nu puteti profita de pe urma ei fara a intelege principiul inclus in acest capitol. Acest lucru este mai ales adevarat daca scopul dumneavoastra principal este acumularea de bani sau lucruri materiale.
Capitolul despre al saselea simt a fost adaugat deoarece cartea are ca scop prezentarea unei filozofii atotcuprinzatoare, prin care indivizii se pot orienta fara probleme in atingerea oricarui scop in viata. Punctul de pornire al implinirii este dorinta. Punctul de 124
sosire este acel tip de cunostinte care conduce la intelegere - intelegerea de sine, intelegerea celorlalti, intelegerea legilor naturale, recunoasterea si intelegerea fericirii.
Acest tip de intelegere este atins doar prin familiarizarea cu principiul celui de-al saselea simt si folosirea lui.
Dupa ce ati citit capitolul, v-ati dat seama, negresit, ca, citind, v-ati inaltat la un nivel superior de stimulare mentala.
Splendid! Reveniti la aceste pagini peste o luna, recititi-le si observati ca spiritul va fi inaltat la un nivel de stimulare si mai inalt.
Repetati aceasta experienta din cand in cand, fara sa va pese cat de mult sau cat de putin retineti in acel moment, si veti sfarsi prin a va afla in posesia unei puteri care va va oferi capacitatea de a nu va lasa descurajati, de a va stapini frica, a elimina amanarea si a va baza in mod liber pe imaginatie. Atunci veti fi simtit atingerea acelui ?ceva? care a impulsionat orice mare ganditor, conducator, artist, muzician, scriitor, agent comercial.
Atunci veti fi in stare sa va convertiti dorintele in echivalentul for fizic sau financiar la fel de usor precum ati putea abandona la primul semn de impotrivire.
DE RETINUT
Inspiratia si ?fluxul" nu va mai ocolesc, ci va coplesesc cu dinamism prin Imaginatia dumneavoastra Creativa - al saselea simt pe care il aveti.