"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » Napoleon Hill- Gîndește și vei fi bogat citește online gratis !😉

Add to favorite Napoleon Hill- Gîndește și vei fi bogat citește online gratis !😉

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

3. Jocurile de noroc: Obiceiul jocurilor de noroc, al furtului si al profitarii de ocazii intamplatoare pentru

a oferi bani celor iubiti, cu credinta ca iubirea poate fi cumparata; obiceiul de a cheltui mai mult

decat isi permite sau acumularea

de datorii pentru a oferi daruri celor iubiti, in scopul de a face o impresie favorabila; insomnie, nervozitate, lipsa de perseverenta, vointa slaba, lipsa de autocontrol, de incredere in sine, iritabilitate.

Va temeti de batranete?

In ansamblu, aceasta frica este motivata de doi factori.

In primul rand, gandul ca batranetea poate aduce saracie. In al doilea rand, mult mai raspandit, din invatamintele false si crude ale trecutului care s-au imbinat prea bine cu ?

focul si pucioasa" si alte naluci menite sa faca din om un sclav al fricii.

In frica existentiala de batranete, omul are doua motive foarte valabile sa se teama -

unul izvorand din neincrederea sa in semeni, care ii pot rapi bunurile materiale pe care le poseda, celalalt provenind din cumplitele imagini pe care le are despre lumea de dincolo.

Posibilitatea imbolnavirii, care sporeste pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, este si ea o cauza esentiala a acestei frici de batranete. Erotismul este si el o cauza, caci nimeni nu se bucura cand atractia sexuala

se diminueaza.

Cea mai raspandita cauza a fricii de batranete se asociaza cu posibilitatea saraciei.

?Adapostul saracilor? nu este o sintagma placuta. Ea infioara mintea oricarei persoane care poate ajunge in situatia de a-si petrece acolo ultimii ani din viata.

Alta cauza determinanta a fricii de batranete este posibilitatea pierderii libertatii si a independentei, caci batranetea aduce cu ea pierderea independentei fizice si financiare.

Trei simptome care demonstreaza ca va e frica de batranete Cele mai raspandite simptome ale acestei frici sunt:

1. Incetinirea prematura: Tendinta de a incetini in jurul varstei de patruzeci de ani

- varsta maturitatii mentale - si de a dezvolta complexul de inferioritate, crezand in mod fals in esecul datorat inaintarii in varsta.

2. Scuza de a fi batran: Obiceiul de a se scuza mereu pentru varsta inaintata la doar patruzeci sau cincizeci de ani. In schimb, ar trebui ca acei oameni sa fie recunoscatori ca au atins varsta intelepciunii si a intelegerii.

3. Uciderea initiativei: Initiativa, imaginatia si increderea in sine se pierd cand cineva crede in mod eronat ca e prea batran pentru dobandirea acestor calitati.

135

4. Mascarada de a fi mai tanar: Obiceiul de a se imbraca si a se comporta asemenea tinerilor, fapt care trezeste rasul prietenilor si al strainilor, este mult prea raspandit.

Va e teama de moarte?

Pentru unii, aceasta este cea mai cruda dintre toate fricile esentiale. Motivul este evident.

Groaznicele accese de frica asociate cu gandul mortii, in majoritatea cazurilor, pot fi provocate de fanatismul religios. Asa-numitilor ?pagani" le e mai putin frica de moarte decat celor ,,civilizati". De mii de ori, omul isi pune aceleasi intrebari fara raspuns: ?de unde" si ,incotro". De unde am venit, si incotro ma indrept?

In epocile intunecate ale trecutului, cei mai vicleni si mai priceputi nu intarziau sa ofere raspunsuri la aceste intrebari, in schimbul unui anume pret.

?Veniti in cortul meu, imbratisati-mi credinta, acceptati-mi dogmele si va voi da un bilet care va va trimite direct in rai dupa moarte", striga conducatorul sectelor. ?Nu intrati in cortul meu", spune acelasi conducator, si diavolul va va arde pe rug pentru vecie."

Gandul pedepsei vesnice distruge interesul in viata si face fericirea imposibila.

Daca liderul religios ar fi capabil sa ofere bilete sigure catre rai, trimitandu-i pe nefericiti in iad, posibilitatea celor din urma pare atat de cumplita ca numai gandul la ea pune stapanire pe imaginatie intr-un mod atat de direct, incat paralizeaza ratiunea si pune bazele fricii de moarte.

Frica de moarte nu mai este acum la fel de obisnuita ca in epoca in care nu existau mari colegii si universitati. Oamenii de stiinta au schimbat sensul adevarului spre lume, iar acest adevar elibereaza cu rapiditate barbatii si femeile de aceasta cumplita frica de moarte. Tinerii si tinerele care studiaza in colegii si universitati nu sunt prea impresionati cand aud de foc si pucioasa.

Cu ajutorul biologiei, astronomiei, geologiei si al altor stiinte inrudite, fricile Evului Mediu intunecat care au stapanit mintile oamenilor au disparut.

Lumea intreaga se compune doar din doua lucruri: energie si materie. Din fizica elementara, aflam ca nici materia nici energia (singurele doua realitati cunoscute de om) nu pot fi create sau distruse. Ambele se pot transforma, dar nici una nu poate fi distrusa.

Mai mult decat orice, viata este energie. Daca nici energia, nici materia nu pot fi distruse, viata nu poate fi distrusa. Ca si alte forme de energie, ea poate traversa diferite procese de tranzitie, sau modificare, dar nu poate fi distrusa. Moartea este pura tranzitie.

Daca moartea nu este pur si simplu schimbare sau tranzitie, atunci nu urmeaza nimic dupa moarte decat un somn lung, etern si linistit, iar de somn nu trebuie sa ne fie frica.

Astfel putem elimina pentru totdeauna frica de moarte.

Trei simptome care va demonstreaza frica de moarte

1. Gandul la moarte: Acest obicei este mai des intalnit la batranete, dar chiar si tinerii isi irosesc viata gandindu-se prea mult la moarte. Se datoreaza cel mai adesea lipsei scopului sau incapacitatii de a gasi o ocupatie potrivita - datorita lipsei scopului. Cel mai bun leac impotriva fricii de moarte este o dorinta arzatoare de implinire sustinuta de servicii folositoare pentru ceilalti. Un om ocupat nu se

gandeste niciodata la moarte.

136

2. Asocierea cu frica de saracie: Ne poate fi frica de amenintarea saraciei, sau de saracirea celor iubiti prin moartea noastra.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com