3. Asocierea cu boala sau lipsa de echilibru: Boala fizica poate conduce la despresie psihica. Dezamagirea in iubire, fanatismul religios, o stare accentuata de nevroza sau chiar nebunia sunt alte cauze ale fricii de moarte.
Ingrijorarea inseamna frica
Ingrijorarea este o stare de spirit cladita pe frica. Ea actioneaza incet, dar sigur. Este insidioasa si subtila. Pas cu pas, se infiltreaza pana cand paralizeaza facultatea rationala, distruge increderea in sine si initiativa. Ingrijorarea este o forma de frica cauzata de nehotarare: in consecinta, este o stare de spirit care poate fi controlata.
O minte dezechilibrata este neajutorata. Indecizia dezechilibreaza mintea. Majoritatii indivizilor le lipseste puterea vointei de a formula prompt hotarari si a le sustine dupa ce au fost formulate.
Nu ne mai facem griji cu privire la conditii odata ce ne-am decis sa urmam o anume linie de actiune. Am luat odata un interviu unui om care avea sa fie electrocutat peste doua ore. Condamnatul era cel mai calm dintre cei opt tovarasi de celula. Calmul lui m-a provocat sa-l intreb cum se simtea stiind ca avea sa treaca pragul eternitatii in scurta vreme. Cu un zambet, mi-a raspuns: ?Ma simt bine. Gandeste-te, frate, necazurile mele se vor termina in curand. Toata viata am avut necazuri. Mi-a fost greu sa-mi procur mancare si imbracaminte. In curand nu voi mai avea nevoie de ele. M-am simtit bine inca din clipa in care am aflat cu certitudine ca aveam sa mor. Atunci m-am hotarat sa-mi accept soarta cu seninatate."
In timp ce vorbea, devora o cina cat pentru trei, mancand fiecare inghititura cu o asemenea placere, ca si cum nu l-ar astepta nici un dezastru. Hotararea ii ofe-rise acestui om resemnare in fata destinului! Decizia poate sa si impiedice oamenii sa accepte situatii nedorite.
Cele sase frici esentiale se traduc in ingrijorare prin indecizie. Eliberati-va pentru totdeauna de frica de moarte ajungand la hotararea de a accepta moartea ca pe ceva inevitabil.
Eliminati frica de saracie hotarandu-va sa va multumiti cu orice avere puteti acumula fara a va ingrijora.
Puneti piciorul in pragul fricii de critica hotarandu-va sa nu va faceti griji legate de ceea ce gandesc, fac sau spun cei din jur. Eliminati frica de batranete hotarandu-va sa o acceptati nu ca pe un handicap, ci ca pe o mare binecuvantare care poarta o intelepciune, un control de sine si o intelegere care nu se intalnesc in tinerete.
Eliberati-va de teama imbolnavirii hotarandu-va sa uitati de simptome. Stapaniti frica pierderii iubirii hotarandu-va sa va descurcati si fara iubire, daca trebuie.
Ucideti ingrijorarea, sub toate formele ei, ajungand la decizia secreta ca nimic din ceea ce are de oferit viata nu merita ingrijorare. Aceasta decizie va va aduce echilibru, pace sufleteasca si calm, fapte care vor provoca fericirea.
137
Un om a carui minte este stapanita de frica, nu doar ca isi distruge toate sansele de actiune inteligenta, dar isi transmite vibratiile distructive catre mintile tuturor celor cu care intra in contact si le distruge sansele.
Chiar si un caine sau un cal stie cand stapanului sau ii lipseste curajul; in plus, un caine sau un cal preia vibratiile fricii transmise de stapan si se comporta in consecinta.
Coborand pe scara inteligentei in regnul animal, aflam aceeasi capacitate de a capta vibratiile de frica.
Gandul distructiv
Vibratiile fricii se transfera de la o minte la alta la fel de repede si de cert cum se transmite sunetul vocii umane prin reteaua de emisie radio.
Persoana care da expresie prin cuvinte gandurilor negative sau distructive se confrunta cu rezultatele acelor cuvinte sub forma unor ?lovituri de raspuns" distructive. Simpla eliberare a impulsurilor de ganduri distructive, fara sprijinul cuvintelor, produce de asemenea ?lovituri de raspuns" in mai multe moduri.
Mai intai de toate, este esential de retinut faptul ca o persoana care emite ganduri distructive trebuie sa sufere consecintele prin anihilarea imaginatiei creative. In al doilea rand, prezenta in minte a oricarei emotii distructive dezvolta o personalitate negativa care provoaca respingere fata de ceilalti, si ii transforma adeseori in antagonisti.
A treia sursa a pagubelor pentru o persoana care intretine sau da nastere gandurilor negative consta in acest fapt semnificativ - aceste impulsuri de gandire nu numai ca sunt daunatoare fata de ceilalti, dar se insinueaza in subconstientul persoanei care le emite, pana cand devin parte componenta a caracterului sau.
Se presupune ca scopul principal in viata este obtinerea succesului. Pentru a avea succes, trebuie sa fiti impacat cu sine, trebuie sa dobanditi strictul necesar din punct de vedere material si, mai presus de toate, sa atingeti fericirea.
Toate aceste dovezi de succes incep sub forma impulsurilor de gandire.
Va puteti controla mintea, aveti puterea de a o alimenta cu orice impulsuri de gandire doriti. Acest privilegiu este insotit de responsabilitatea de a va folosi constructiv capacitatea mentala. Va stapaniti propriul destin pamantean in aceeasi masura in care aveti puterea de a va controla propriile ganduri.
Puteti exercata o influenta directa si, in cele din urma, ajunge sa controlati mediul inconjurator, modelandu-va propria viata - sau puteti neglija sa va exercitati acest privilegiu care va apartine, de a pune ordine in propria viata, incredintandu-va in voia valurilor ?hazardului", unde puteti fi aruncat inainte si inapoi ca o frunza neajutorata.
Sunteti prea susceptibil?
Pe langa cele Sase Frici Esentiale, oamenii se mai tem de un alt rau. El este un sol fertil pentru esec. Este atat de subtil, incat prezenta lui nu poate fi sesizata.
Aceasta calamitate nu poate fi clasificata in mod exact ca frica. Are radacini mai adanci si este adesea mai fatala decat toate celelalte sase frici. In cautarea unui nume mai adecvat, sa numim acest rau predispozitia la influente negative.
138
Oamenii care acumuleaza mari bogatii se protejeaza intotdeauna de acest rau! Saracii, niciodata! Cei ce reusesc in vreo profesie trebuie sa-si pregateasca mintile sa reziste la rau.
Daca cititi aceasta filozofie in scopul de a acumula bogatii, ar trebui sa va examinati foarte atent pentru a va decide daca sunteti predispusi la influente negative. Daca neglijati aceasta analiza de sine, va veti refuza dreptul de a obtine obiectul dorintelor dumneavoastra.
Faceti analiza temeinic. Dupa ce cititi chestionarul pregatit pentru analiza de sine, raspundeti sincer. Indepliniti atent aceasta activitate, ca si cum ati cauta un dusman care stiti ca va pandeste din umbra pentru a va incolti, si actionati asupra propriilor defecte ca si cum ati avea de-a face cu un dusman in carne si oase.
Va puteti apara cu usurinta de hotii de drumul mare, pentru ca legea coopereaza cu dumneavoastra in mod organizat, dar acest ?al saptelea pacat capital" e mai dificil de dominat, caci loveste cand habar n-aveti ca e prin preajma, cand dormiti sau cand sunteti treaz.
In plus, arma lui nu are o forma concreta, caci nu e decat o stare de spirit. Acest rau este periculos si pentru ca loveste sub tot atatea forme cate experiente umane exista.
Uneori el se cuibareste in minte prin cuvintele bine intentionate ale unei rude. Alteori, se naste dinlauntru, prin atitudinea mentala a victimei. Intotdeauna este la fel de letal ca si otrava, chiar daca s-ar putea sa nu ucida la fel de repede. Pentru a veni in sprijinul celor care se vad asa cum sunt in realitate, a fost pregatit chestionarul care urmeaza. Cititi intrebarile si formulati-va raspunsurie cu voce tare, astfel incat sa va auziti. Va va fi mai usor sa fiti sinceri cu dumneavoastra insiva.
Ganditi-va inainte sa raspundeti
•
Va plangeti adesea ca ?va simtiti prost?, si daca da, de ce?
•
Considerati ca cei din jur gresesc la cea mai mica provocare?
•