simbolic
partea
fidelă
a
Eului
dumneavoastră şi, de asemenea, partea sa infidelă, într-o relaţie deconlucrare întemeiată pe încrederea care vi se acordă. Foculsimbolizează focurile interioare ale Eului dumneavoastră. Şi acestaeste un avertisment. Căci dacă aceste focuri nu vor fi controlate, elevă vor sfâșia şi vă vor arde. Deci, fiţi vigilentă şi luaţi aminte să nuvă lansaţi în unele activităţi incompatibile cu încrederea care vi seacordă. Dacă nu, riscaţi să deveniţi... o non-entitate! (Lectura 288-8). Foarte interesant este şi acest vis cu un şarpe: AM VĂZUT O GRĂMĂJOARĂ DE FRUNZE MOARTE. ŞI, CUM
LE PRIVEAM, LE-AM VĂZUT MIŞCÎND. CREDEAM CĂ TREBUIE
SĂ FIE UN ŞARPE ACOLO DEDESUBT. AŞA CĂ AM LUAT UN BĂŢ
ŞI AM CĂLCAT DEASUPRA. GRĂMĂJOARA S-A MIŞCAT [...] ŞI DIN EA A SCOS CAPUL UN ŞARPE CARE A SPUS: „NU MĂ LOVI, NU TE VOI MAI SUPĂRA”. Iată analiza lui Cayce:
Pe măsură ce vă dezintoxicaţi corpul şi vă perfecţionaţi relaţiilepersonale (fapt indicat de deplasarea grămăjoarei de frunze), aparîn dumneavoastră înţelepciunea şi cunoaşterea tuturor lucrurilor(simbolizate de şarpe). Deşi pot apărea tentaţii (şarpelesimbolizează buna şi reaua folosire a oricărei cunoaşteri), ele pot fistăpânite folosind băţul (simbolul voinţei). (Lectura 294-D).
Simbolurile care apar în vise reprezintă Eul profund sau alte persoane sau fapte desemnate prin atributul lor caracteristic.
Aspectul „ludic” al viselor produce destul de des jocuri de cuvinte, căci în somn spiritul „se joacă” liber:
AM AVUT UN VIS TULBURĂTOR ŞI CONFUZ [...]: ERAM LA NEW YORK ŞI AVEAM PROBLEME. CRED CĂ ERAM ÎMPREUNĂ
CU UN ANUME WOLF E LA BURSA DIN NEW YORK.
Aceasta se referă la caracterul atribuit lupului (în engleză=
wolf) mai mult decât unui om numit Wolfe. Adică în afacerilebursiere respective, există un individ care a acţionat cu voracitateaunui lup, făcându-vă în aparenţă o favoare, dar trăgând foloase dinceea ce ştie despre dumneavoastră. (Lectura 137-41).
Un exemplu clasic este cel al mijloacelor de transport. Viaţa pe Pământ este o călătorie la bordul unui vehicul care este corpul nostru. Astfel, vapoare, avioane, maşini etc, simbolizează adesea corpul:
CONDUCEAM O MAŞINĂ PE UN DRUM CARE MERGEA DEA LUNGUL MALULUI UNUI LAC. DEODATĂ AM VĂZUT CĂ
MERGEAM ÎN JOS: RISCAM SĂ SAR MALUL ŞI SĂ CAD ÎN LAC.
AVEAM TIMP SĂ FRÎNEZ... TOTUŞI, N-AM FĂCUT NIMIC! AM
SĂRIT DIN MAŞINĂ ŞI M-AM ARUNCAT ÎN LAC. MAŞINA S-A ROSTOGOLIT PESTE MINE ŞI M-A OMORÎT.
Aici, spune Cayce în mare nu este vorba de un fapt anunţat înainte: accidentul este pur simbolic. Acesta este:
Un avertisment; trebuie să vă schimbaţi condiţiile de viaţă
fizică şi să vă ocupaţi de sănătatea dumneavoastră, cât mai estetimp. Nu vă mulţumiţi numai să vă gândiți la asta. Acţionaţiimediat. Lecţia, iat-o: să ştii ceea ce ai de făcut şi să nu faci este cuadevărat o greşeală. (Lectura 140-10).
X ŞI CU MINE ERAM PE UN VAPOR. SE AUZEAU TUNETE, O
LUPTĂ VIOLENTĂ, ÎMPUŞCĂTURI. ÎN FINAL VAPORUL A FOST
LOVIT DE TRĂZNET: CAZANUL A EXPLODAT ŞI AM FOST
OMORÎŢI TOŢI.
Vaporul este călătoria vieţii. Luptele simbolizează schimbărileînsoţite de încercări care vor veni. Explozia şi moartea simbolizează
o schimbare de nivel a conştientizării, care ajunge la un mai marecalm după ce s-a stabilizat. Toate acestea sunt un avertismentpentru cele două persoane implicate: ele trebuie să ducă o viaţă
corectă, justă, una faţă de cealaltă, pentru a putea să-şi aducă
reciproc o armonie mai mare. (Lectura 136).
Nu trebuie să credem că de fiecare dată când visăm că
murim aceasta se va şi întâmpla curând. Destul de des este vorba de o moarte simbolică, o schimbare de conştiinţă:
AM VISAT CĂ MUREAM.
Aceasta înseamnă că vă naşteţi pentru gânduri noi, într-unnou stadiu al dezvoltării dumneavoastră mentale, pe măsură ceforţele dv. mentale şi fizice se dezvoltă. Aceasta înseamnă trezireasubconştientului dv., trezire analogă celei care se manifestă imediatdupă moartea fizică. (Lectura 136-6).
După aceste câteva exemple, se vede că interpretarea trebuie făcută coborând în profunzimile Eului nostru, prin meditaţie sau rugăciuni, până când avem sentimentul de a fi găsit interpretarea cea bună, adică de a fi resimţit şocul adevărului! când căutarea este sinceră, găsim întotdeauna...
Coşmarurile, de genul celor de sus nu aduc întotdeauna evenimente dezastruoase. Aşa cum o spune şi Jane Roberts, în
Seth Speaks: The nature of personal reality, coşmarurile au o funcţie de descărcare. Ani de zile, de exemplu, n-am vrut să-mi interpretez visele, care noapte de noapte, erau coşmaruri. Era mai bine să le uit. Ele nu mă împiedecau să mă trezesc în plină formă
dimineaţa! Atunci? Cartea lui Seth dă explicaţia: are loc în timpul nopţii o autocurăţare a fiinţei întregi. Mecanismele de reechilibrare a celor trei corpuri pun lucrurile în ordine, scăpându-ne de temerile acumulate în timpul zilei. Astfel, coşmarul are o funcţie de „joc” care descarcă: el este coşul de gunoi al angoaselor noastre!