Cules: părțile aeriene se culeg și se usucă în perioada de înflorire, între iulie și septembrie.
Acțiuni: colagogă, antiemetică, stimulatoare, laxativă.
INDICAȚII
Chelone glabra este un excelent agent pentru problemele hepatice. Acționează
ca tonic asupra întregului sistem digestiv și de absorbție. Are efect de stimulare
a secreției de sucuri digestive și, în acest fel natural, sunt stimulate șiproprietățile sale laxative. Chelone glabra se folosește în caz de calculi biliari,inflamații ale vezicii biliare și în caz de icter. Stimulează pofta de mâncare,calmează colicele, dispepsia și problemele biliare și este utilă în caz deslăbiciune. Extern, a fost folosită în caz de sâni inflamați, ulcerații dureroase șihemoroizi. Este considerată specifică pentru calculii biliari care duc la ictercongestiv.
Asocieri: pentru calmarea constipației, Chelone glabra poate fi asociată cu nuc cenușiu; pentru icter, se folosește cel mai bine împreună cu gențiană.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 2 lingurițe plantă uscată și se lasă să
se infuzeze 10–15 minute; se bea acest ceai de trei ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.
BALSAM DE TOLU
Myroxylon toluifera
LEGUMINOASE
Parte folosită: este un balsam ce se obține prin incizia în trunchiul unuiarbore mare, după ce locul a fost bătut și ars; la origini, provine dinColumbia și Venezuela.
Compuși: 80% rășini, bogate în acid cinamic și acid benzoic, plus puțină
vanilină.
Acțiuni: antiseptică, expectorantă.
INDICAȚII
Acționează în principal asupra mucoaselor respiratorii. Este folosit adesea ca expectorant în medicamentele pentru tuse sub formă de sirop sau tinctură.
PREPARARE ȘI DOZARE
În prezent, această plantă se întâlnește rareori de una singură. Poate fi folosită ca inhalant dacă se pune 1 linguriță plantă în baia de aburi. Doza internă este de ½ –
1 g de 3 ori pe zi.
BLACK COHOSH
Cimicifuga racemosa
RANUNCULACEE
Parte folosită: rădăcină și rizom; uscate, nu verzi.
Cules: rădăcinile se culeg cu rizom cu tot toamna după coacerea fructelor; trebuie tăiate pe lungime și uscate cu atenție.
Compuși: rășini, glicozide amare, ranunculină (ce se transformă în anemonină
după uscare), acid salicilic, tanini, estrogeni.
Acțiuni: emenagogă, antispasmodică, alterativă, sedativă.
INDICAȚII
Cimicifuga racemosa este o plantă foarte importantă ce vine la noi de laamerindieni. Are o acțiune puternică de relaxare și normalizare a sistemuluireproducător feminin. Poate fi utilizată în cazuri de menstruație dureroasă sauîntârziată. Calmează crampele ovariene sau uterine. Are o acțiune denormalizare a echilibrului hormonilor sexuali feminini și poate fi folosită cuîncredere pentru reluarea activității hormonale normale. Este foarte activă întratamentul afecțiunilor reumatice de toate felurile. Se poate folosi în cazuri dedureri reumatice, dar și în artrita reumatoidă, osteoartrită și în dureri musculareși neurologice. Este utilă în caz de sciatică și nevralgie. Ca relaxant nervos, sepoate folosi în multe situații în care este nevoie de un astfel de agent.
Este utilă în travaliu și susține activitatea uterină, ameliorând starea de nervozitate. Diminuează spasmele și este folositoare în probleme pulmonare ca tusea convulsivă. S-a constatat că este benefică în cazuri de tinitus.
Asocieri: pentru afecțiuni uterine, se asociază cu afinul indian. Pentru probleme reumatice, se folosește alături de trifoiștea de baltă.
PREPARARE ȘI DOZARE
Decoct: se toarnă 1 cană cu apă peste ½-1 linguriță rădăcină uscată și se dă în clocot; se lasă să fiarbă 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 2–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
BLACK ROOT
Leptandra virginica