"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Parte folosită: fruct uscat.

Cules: fructul bine copt trebuie cules între iulie și septembrie.

Compuși: până la 6% uleiuri volatile: anetol; 30% uleiuri nonvolatile, colină.

Acțiuni: expectorantă, antispasmodică, carminativă, antiparazitară, aromatică.

INDICAȚII

Uleiul volatil din anason este baza administrării interne pentru calmarea crampelor, colicilor intestinale și a flatulenței. Are și acțiune expectorantă și antispasmodică pregnantă și poate fi folosit în caz de bronșită, traheită cu tuse persistentă și iritantă, precum și în tusea convulsivă. Extern, uleiul poate fi folosit ca alifie de bază în tratamentul râiei. Doar uleiul în sine ajută la a ține sub control păduchii.

Asocieri: pentru colici însoțite de flatulență, se amestecă anasonul cu o cantitate egală de fenicul și chimen; pentru bronșită, se asociază foarte bine cu podbal, unguraș și lobelia.

PREPARARE ȘI DOZARE

Infuzie: semințele trebuie zdrobite ușor chiar înainte de a fi folosite pentru a elibera uleiurile volatile; se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1-2 lingurițe semințe și se lasă acoperit 5-10 minute; se bea 1 cană de 3 ori pe zi; pentru tratarea flatulenței, ceaiul trebuie băut lent înainte de mese.

Ulei: 1 picătură ulei se poate administra intern, amestecată cu jumătate de linguriță de miere.

ANGELICĂ

Angelica archangelica

UMBELIFERE

Parte folosită: rădăcinile și frunzele sunt utilizate medicinal; tulpinile șisemințele se folosesc în prepararea cofeturilor.

Cules: rădăcina se culege în primul an, toamna; dacă este foarte groasă, poate fi tăiată longitudinal pentru a grăbi uscarea; frunzele se culeg în iunie.

Compuși: uleiuri esențiale: felandren și pinen; acid angelic, compuși cumarinici, amari, tanini.

Acțiuni: carminativă, antispasmodică, expectorantă, diuretică, diaforetică.

INDICAȚII

Această plantă este un expectorant foarte bun în caz de tuse, bronșită și pleurezie, mai ales atunci când aceste afecțiuni sunt însoțite de febră, răceală sau gripă. Frunzele se pot folosi sub formă de comprese în caz de inflamații ale pieptului. Conținutul său de ulei esențial carminativ explică de ce este întrebuințată în calmarea colicilor intestinale și în ameliorarea flatulenței. Ca agent digestiv, stimulează pofta de mâncare și poate fi folosită în caz de anorexia nervosa. S-a arătat că ajută la ameliorarea inflamațiilor reumatice. În cistită, acționează ca antiseptic urinar.

Asocieri: pentru probleme bronșice, se asociază bine cu podbal și unguraș; pentru indigestie, flatulență și pierderea poftei de mâncare, cu mușețel.

PREPARARE ȘI DOZARE

Decoct: se pune 1 linguriță rădăcină la 1 cană apă, se dă în clocot, apoi se fierbe 2 minute; se ia de pe foc și se lasă 15 minute; se bea 1 cană de 3 ori pe zi.

Tinctură: se administrează 2–5 ml tinctură de 3 ori pe zi.

ARBORE DE CEARĂ

Myrica cerifera

MIRICACEE

Parte folosită: scoarța de pe rădăcină.

Cules: rădăcina trebuie culeasă primăvara sau toamna, iar scoarța acesteia se îndepărtează și se usucă.

Compuși: tanini, rășină, uleiuri votalile.

Acțiuni: astringentă, de stimulare a circulației sângelui, diaforetică.

INDICAȚII

Ca stimulator al circulației sângelui, arborele de ceară are rol în multe afecțiuni atunci când sunt abordate într-o manieră holistică. Datorită acțiunilor sale specifice, este un astringent valoros în caz de diaree și dizenterie. Este indicat în colita mucoasă. Sub formă de gargară, ajută la calmarea gâtului iritat, iar sub formă de spălături vaginale ameliorează leucoreea. Se poate folosi în tratamentul răcelii.

Asocieri: ca astringent digestiv poate fi folosit împreună cu rădăcină de tătăneasă

și turiță-mare.

PREPARARE ȘI DOZARE

Decoct: se pune 1 linguriță scoarță la 1 cană apă și se dă în clocot. Se lasă 10–15

minute; se bea de 3 ori pe zi.

Tinctură: se administrează 1–3 ml tinctură de 3 ori pe zi.

ARBORE DE CHININĂ

Cinchona succiruba

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com