Silurul este un excelent remediu pentru problemele mucoaselor. Asocierea de proprietăți antiinflamatoare și astringente îi conferă un rol important în multe afecțiuni. Intern, are o puternică acțiune anticatar, putând fi folosit în caz de catar nazal, sinuzită și alte stări congestive.
E foarte bine cunoscut pentru utilizarea sa în afecțiuni ale ochilor, fiind util în caz de inflamații acute sau cronice, de usturimi și secreție lacrimară excesivă, precum și în caz de hipersensibilitate la lumină. Sub formă de compresă și administrat intern se folosește în caz de conjunctivită și blefarită.
Asocieri: în caz de catar, se asociază foarte bine cu splinuță, flori de soc sau gențiană; în caz de afecțiuni alergice în care sunt afectați ochii, se poate asocia cu efedră; sub formă de loțiune oculară, se află alături de gențiană și distilat de hamamelis.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1 linguriță plantă uscată și se lasă să
se infuzeze 5–10 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Compresă: se pune 1 linguriță plantă uscată în 0,5 l apă și se fierbe 10 minute, apoi se lasă la răcit; se umezește compresa (vată, tifon sau muselină) în lichidul călduț, se stoarce ușor și se așază pe ochi; se ține astfel 15 minute; se repetă
procedura de mai multe ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
SIMINICHIE
Cassia angustifolia și Cassia senna
LEGUMINOASE
Parte folosită: teci uscate.
Cules: tecile se culeg iarna în Egipt, Sudan, Iordania și India.
Compuși: antrachinone.
Acțiune: purificatoare.
INDICAȚII
Tecile de siminichie se folosesc ca purificator puternic în tratamentul constipației. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că problema constipației este rezultatul a ceva, nu o cauză inițială, care trebuie căutată și rezolvată. Pentru mai multe informații, vezi capitolul despre sistemul digestiv.
Asocieri: cel mai bine e să fie asociată cu plante aromatice și carminative, astfel încât să-i amelioreze gustul și să diminueze colicile, de exemplu cu cardamom, ghimbir sau fenicul.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: tecile uscate trebuie înmuiate în apă caldă 6–12 ore; se pun între 3–6 sau 4–12 teci în funcție de specia de siminichie.
Tinctură: se administrează 2–7 ml tinctură de 3 ori pe zi.
SKUNK CABBAGE
Symplocarpus foetidus
ARACEE
Parte folosită: rădăcină și rizom.
Cules: părțile subpământene trebuie culese toamna sau la începutul primăverii; totuși, nu trebuie păstrate mai mult de un an, căci se strică pe măsură ce se usucă.
Compuși: uleiuri volatile, rășini, un compus acru.
Acțiuni: antispasmodică, diaforetică, expectorantă.
INDICAȚII
Această plantă se poate folosi ori de câte ori apare o afecțiune tensionată sau spasmodică a plămânilor. Acționează relaxând și calmând tusea iritantă. Se poate utiliza în caz de astm, bronșită și tuse convulsivă. Ca diaforetic, ajută organismul cu febră.
Asocieri: pentru tratamentul afecțiunilor astmatice, se poate folosi împreună cu grindelia, Euphorbia pilulifera și lobelia.
PREPARARE ȘI DOZARE
În mod tradițional, această plantă se folosește sub formă de pudră amestecată cu miere: 1 parte Symplocarpus foetidus la 8 părți miere. Din acest amestec se administrează ½–1 linguriță de 3 ori pe zi. Pentru a face un ceai, se folosește ½
linguriță plantă și se face fie o infuzie, fie un decoct.
SMIRNĂ
Commiphora molmol
BURSERACEE
Parte folosită: rășină.