Cules: planta se culege îndată ce înflorește, evitându-se tulpinile mari și groase.
Compuși: uleiuri esențiale: timol, carvacrol; acizi, tanini, principii amare.
Acțiuni: stimulatoare, diaforetică, antiseptică, expectorantă, emenagogă, rubefiantă.
INDICAȚII
Sovârful este o plantă foarte utilizată ca remediu popular, dar și la gătit. Ca diaforetic stimulator, se folosește adesea în tratamentul răcelii și gripei, acțiunea sa fiind asemănătoare cu cea a isopului. Proprietățile antiseptice îl fac util în tratamentul afecțiunilor bucale sub formă de apă de gură pentru inflamații ale gurii și gâtului. Se poate folosi și extern pentru tăieturi și răni infectate. Infuzia se utilizează în caz de tuse și tuse convulsivă. Durerile de cap, mai ales cele datorate încordării, pot fi calmate cu ceai de sovârf sau prin frecarea frunții și a tâmplelor cu ulei de sovârf. Uleiul mai poate fi folosit pentru frecarea zonelor cuprinse de dureri musculare și reumatice. Din el se mai poate face și loțiune pentru calmarea înțepăturilor de insecte.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: pentru uz intern se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1 linguriță plantă și se lasă să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Apă de gură: se obține prin infuzarea a 2 lingurițe plantă în 0,5 l apă
clocotită; se lasă apoi 10 minute în vasul acoperit; cu acest lichid se facegargară 5–10 minute, de 3 sau 4 ori pe zi, reîncălzindu-l ori de câte ori estenevoie.
Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.
SPILCUȚĂ
Tanacetum parthenium
ASTERACEE
Parte folosită: frunze.
Cules: frunzele trebuie culese primăvara și vara, deși cel mai bine este chiar înainte să înflorească.
Acțiuni: antiinflamatoare, vasodilatatoare, relaxantă, de principii amare digestive, de stimulare uterină.
INDICAȚII
Spilcuța și-a câștigat pe drept reputația de remediu principal în tratamentul durerilor de cap și migrenelor, mai ales al acelora care sunt ameliorate prin aplicare de căldură. Mai este utilă în caz de artrită, în etapa activă, inflamatorie și dureroasă a bolii. Poate calma amețelile și tinitusul, mai ales dacă este folosită
împreună cu alte remedii. Menstruațiile dureroase și fluxul menstrual redus sunt ameliorate prin utilizarea de spilcuță.
PRECAUȚII
A nu se folosi în timpul sarcinii din cauza acțiunii de stimulare a uterului.
Frunzele verzi pot provoca ulcerații bucale la persoanele sensibile.
PREPARARE ȘI DOZARE
Cel mai bine este să se folosească echivalentul unei frunze verzi o dată de până
la trei ori pe zi. Cel mai bine e să se folosească frunzele proaspăt culese sau congelate.
SPLINUȚĂ
Solidago virgauria
COMPOZITE
Denumiri populare: zmeoaică, floare-boierească, vargă-de-aur.
Parte folosită: părți aeriene uscate.
Cules: tulpinile se culeg în momentul înfloririi, adică între iulie și octombrie, preferabil de la plante care nu au înflorit încă; se usucă la umbră sau la temperaturi sub 40° C.
Compuși: saponine, uleiuri esențiale, principii amare, tanini, flavonoide.
Acțiuni: anticatar, antiinflamatoare, carminativă, antiseptică, diaforetică, diuretică.
INDICAȚII
Splinuța este probabil prima plantă la care să te gândești în caz de catar al căilor respiratorii superioare, fie acut, fie cronic. Se poate folosi în asociere cu alte plante pentru tratamentul gripei. Proprietățile carminative îi conferă un rol în tratamentul dispepsiei însoțite de flatulență. Ca antiseptică și antiinflamatoare urinară, splinuța se poate folosi în caz de cistită, uretrită și altele asemănătoare.
Se poate utiliza pentru grăbirea vindecării rănilor. Sub formă de gargară, se poate folosi în caz de laringită și faringită.
Asocieri: pentru catarul căilor respiratorii superioare, se poate întrebuința împreună cu gnaphalium, echinacea, rădăcină de cârmâz și indigo sălbatic.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 2–3 lingurițe plantă uscată și se lasă
să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.