Parte folosită: bulb.
Cules: bulbul cu numeroși săi căței trebuie cules când frunzele încep să se ofilească, în septembrie, și păstrat într-un loc uscat și răcoros.
Compuși: uleiuri volatile, mucilagii, glucochinine, germaniu.
Acțiuni: antiseptică, antivirală, diaforetică, colagogă, hipotensivă, antispasmodică.
INDICAȚII
Usturoiul este printre puținele plante care au o recunoaștere și utilizare universală. Folosirea sa zilnică ajută și susține organismul în feluri în care nu o face nicio altă plantă. Este una dintre cele mai eficiente plante antimicrobiene pe care le avem, acționând asupra bacteriilor, virusurilor și paraziților alimentari.
Uleiul volatil este un agent eficient, excretat în mare parte prin plămâni. Se folosește în caz de infecții ale acestui sistem, cum ar fi bronșită cronică, catar respirator, răceală recurentă și gripă. Poate fi util în tratamentul tusei convulsive și ca parte a unui tratament mai amplu al astmului bronșic. În general, se poate folosi pentru prevenirea celor mai multe afecțiuni infecțioase, digestive și respiratorii. Pentru tractul digestiv, s-a arătat că usturoiul susține înmulțirea bacteriilor din flora normală, distrugând organismele patogene. Pe lângă toate aceste proprietăți uluitoare, face să scadă tensiunea arterială atunci când este consumat o perioadă de timp, reducând și nivelul de colesterol. Usturoiul trebuie văzut ca un aliment de bază care stimulează starea de sănătate a organismului și îl protejează în general. Se folosește și extern pentru tratamentul infecțiilor contagioase ale pielii.
Asocieri: în caz de infecții microbiene se asociază foarte bine cu echinacea.
PREPARARE ȘI DOZARE
Se consumă câte 1 cățel de usturoi de 3 ori pe zi. Dacă mirosul devine o problemă, se poate recurge la capsule cu ulei de usturoi; acestea se iau profilactic de 3 ori pe zi sau tot așa în caz de infecție.
VALERIANĂ
Valeriana officinalis
VALERIANACEE
Parte folosită: rizom și rădăcină.
Cules: rădăcina se culege la sfârșitul toamnei, se curăță bine și se usucă la umbră.
Compuși: uleiuri volatile: acid valerianic, acid izovalerianic, borneol, pinen, camfen; alcaloizi volatili.
Acțiuni: sedativă, hipnotică, antispasmodică, hipotensivă, carminativă.
INDICAȚII
Valeriana este una dintre cele mai folositoare nervine și relaxante pe care le avem. Acest fapt este recunoscut de medicina convențională, după cum reiese din faptul că a fost inclusă în farmacopee ca sedativă. Se poate folosi în deplină
siguranță pentru scăderea tensiunii și anxietății, hiperexcitabilității și stărilor de isterie.
Este un adjuvant eficient în caz de insomnie, generând un somn natural și vindecător. Ca plantă antispasmodică, este bună pentru calmarea crampelor și colicilor intestinale și este utilă și în cazul crampelor și durerilor asociate cu menstruația. Ca analgezic, este indicată mai ales când durerea este asociată cu încordarea. Valeriana poate să ajute în caz de migrene și dureri reumatice.
Asocieri: pentru calmarea încordării, se asociază eficient cu gura-lupului; în caz de insomnie, se poate asocia cu pasifloră și hamei; pentru tratamentul crampelor, acționează eficient alături de călin.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe rădăcină și se lasă să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 2–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
VÂSC
Viscum alba
LORANTACEE
Parte folosită: rămurele uscate cu frunze.
Cules: rămurelele tinere de vâsc se culeg primăvara.
PRECAUȚII
A nu se folosi fructele.
Compuși: viscotoxină (o polipetitdă cardioactivă), saponine terpenoide, colină, histamină, proteine antitumorale.
Acțiuni: nervină, hipotensivă, de calmant cardiac, posibil antitumorală.
INDICAȚII
Vâscul este un excelent relaxant nervos, indicat în multe cazuri. Liniștește, calmează și tonifică sistemul nervos. Acest remediu acționează direct asupra nervului vag pentru scăderea pulsului, întărind pereții capilarelor periferice.
Astfel, face să scadă tensiunea arterială și ameliorează arterioscleroza. Poate fi foarte util în caz de accelerare a pulsului din motive nervoase (tahicardie nervoasă). Calmează durerile de cap datorate hipertensiunii arteriale. Actualele cercetări în domeniul cancerului au arătat că are o oarecare acțiune antitumorală.
Asocieri: se asociază foarte bine cu fructe de păducel și flori de tei în tratamentul hipertensiunii arteriale.
PREPARARE ȘI DOZARE