Virnanțul este o plantă cu o istorie îndelungată. Denumirea genului, Ruta, provine din cuvântul grecesc revo, a elibera, dovedindu-i reputația de plantă
eliberatoare de boală. În principal, este utilizat în reglarea ciclului menstrual, fiind folosit pentru declanșa menstruațiile oprite. Uleiul de virnanț este un puternic abortiv; astfel, planta trebuie evitată în timpul sarcinii. O altă direcție de utilizare se datorează acțiunii sale antispasmodice. Se poate folosi pentru relaxarea musculaturii netede, în special de la nivelul sistemului digestiv, calmând crampele și tensiunea intestinală. Calmarea spasmelor îl face să aibă rol în oprirea tusei spasmodice. De asemenea, stimulează circulația periferică și face să scadă hipertensiunea arterială. Dacă sunt mestecate frunzele proaspăt culese, sunt calmate durerile de cap datorate încordării, palpitațiile și alte probleme legate de anxietate.
Asocieri: pentru reglarea ciclului menstrual, se asociază foarte bine cu rădăcină
de unicorn și Senecio aureus.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe plantă uscată și se lasă
să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
PRECAUȚII
A se evita în timpul sarcinii.
VIȚA-DE-VIE A FEMEII
Mitchella repens
RUBIACEE
Parte folosită: părți aeriene.
Cules: fiind o plantă perenă, se poate găsi tot timpul anului în habitatul său obișnuit: păduri. E cel mai bine să fie culeasă când înflorește, între aprilie și iunie.
Compuși: saponine, mucilagii.
Acțiuni: în travaliu, emenagogă, diuretică, astringentă, tonică.
INDICAȚII
Vița-de-vie a femeii este una dintre plantele pe care le avem de la amerindieni.
Este printre cele mai bune remedii pentru pregătirea uterului și a întregului organism pentru naștere. În acest scop, trebuie luată cu câteva săptămâni înainte de data estimată a nașterii, asigurând astfel o naștere fără probleme și pentru mamă, și pentru copil. Se mai poate folosi pentru calmarea menstruațiilor dureroase (dismenoree). Ca astringent, se folosește în tratamentul colitei, mai ales dacă este prezent foarte mult mucus.
Asocieri: pentru pregătirea nașterii se poate folosi alături de frunze de zmeur; pentru dismenoree se poate asocia cu călin și dedițel.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1 linguriță plantă și se lasă să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.
VULTURICĂ
Pilosella officinarum
COMPOZITE
Denumire populară: gălbeioară.
Parte folosită: părți aeriene.
Cules: vulturica se culege în perioada de înflorire, între mai și iunie.
Compuși: cumarine: umbeliferonă; flavone și flavonoide, acid cafeic, acid clorogenic.
Acțiuni: antispasmodică, expectorantă, anticatar, astringentă, sialagogă, cicatrizantă.
INDICAȚII
Vulturica este una dintre plantele medicinale tradiționale în Marea Britanie și Țara Galilor. Se folosește în caz de probleme respiratorii când există mucus din abundență, dureri de gât și chiar posibilitatea de a tuși cu sânge. Este considerată
specifică pentru cazuri de tuse convulsivă. Mai este bună în caz de bronșită sau astm bronșic. Extern, se poate folosi sub formă de cataplasmă, ajutând la vindecarea rănilor sau specifică pentru tratamentul herniilor și fracturilor.
Asocieri: în caz de tuse convulsivă, se poate folosi împreună cu roua-cerului, unguraș, lumânărică sau podbal.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe plantă uscată și se lasă
să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.