"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Românii și Europa” de Lucian Boia

Add to favorite „Românii și Europa” de Lucian Boia

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Încheiere

FORMAL, ROMÂNIA ESTE o ŢARĂ în bună măsură

occidentalizată, şi nu de ieri, de alaltăieri, ci încă

din secolul al XIX-lea. Românii sunt însă ceva mai puţin occidentalizaţi decât România. Instituţiile, legile, regulile, toate importate din Occident, se confruntă adesea pe terenul românesc cu tendinţe şi interpretări adverse, pmirenind din stratul anterior de civilizaţie. A fost o 1 vreme când nimic nu părea mai natural în societatea românească decât ceea ce numim astăzi corupţie.

Era un obicei generalizat acela de a „cumpăra"

bunăvoinţa cuiva. ,,Mica corupţie" e şi azi înfloritoare, oferind într-un fel o justificare şi :,,marii corupţii". Chiar dacă medicul, sau funcţionarul, sau oricine altcineva nu-ţi cere nimic (se mai întâmplă şi asta), tot îi vei lăsa o mică amintire (uneori destul de consistentă).

7 4 Românii şi Europa: o istorie surprinzătoare Occidentul crede în reguli (chiar dacă nici occidentalii nu le respecţă întotdeauna). Românul este destul de sceptic în privinţa regulilor. Mizează mai mult pe raporturile de la om la om şi pe capacitatea lui de a se descurca, cu reguli sau fără reguli. Parcurgând o istorie apăsătoare şi imprevizibilă, şi-a dezvoltat într-o măsură apreciabilă capacitatea de a se adapta la nevoie, dar şi de a ieşi din cele mai încurcate situaţii. E un mare descurcăreţ românul! Măcar în această

privinţă are o superioritate de netăgăduit faţă

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com