"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Elemente de drept administrativ român. Caiet de seminar” de Cătălin Bucur

Add to favorite „Elemente de drept administrativ român. Caiet de seminar” de Cătălin Bucur

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

CĂTĂLIN BUCUR

ART. 12

Documentele necesare

Reclamantul anexează la ac,tiune copia actului administrativ pe care n atacă sau, după caz, răspunsul qutorităţii publice prin care i se comunică refuzul rezolvării cererii sale. ln situa,tia în care reclamantul nu a primit niciun răspuns la cererea sa, va depune la dosar copia cererii, certificată prin numărul şi data înregistrării la autoritatea publică, precum şi orice înscris care face dovada îndeplinirii procedurii prealabile, dacă acest demers era obligatoriu. În situa,tia în care reclamantul introduce acţiune împotriva autorităţii care refuză să pună în executare actul administrativ emis în urma solu,tionării favorabile a cererii ori a plângerii prealabile, va depune la dosar şi copia certificată după acest act.

ART. 13

Citarea părţilor, relaţii

(]) La primirea cererii, instanţa dispune citarea părţilor şi poate cere autorită,tii al cărei act este atacat să îi comunice de urgenţă acel act, împreună cu întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii lui, precum şi orice alte lucrări necesare pentru soluţionarea cauzei.

(2) În situaţia în care reclamant este un terţ în sensul art. 1 alin. (2) sau când acţiunea este introdusă de Avocatul Popomlui ori de Ministerul Public, instanţa va cere autorităţii publice emitente să îi comunice de urgen­

ţă actul atacat împreună cu documentaţia care a stat la baza emiterii lui, precum şi orice alte lucrări necesare pentm soluţionarea cauzei.

(3) În mod corespunzător situaţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), după caz, se procedează şi în cazul acţiunilor care au ca obiect refuzul de rezolvare a cererii privind un drept recunoscut de lege sau un interes legitim.

(4) Dacă autoritatea publică nu trimite în termenul stabilit de instanţă lucrările cerute, conducătorul acesteia va fi obligat, prin încheiere interlocutorie, să plătească statului, cu titlu de amendă judiciară, 10% din salariul minim bmt pe economie pentru fiecare zi de întârziere nejustificată.

ART. 14

Suspendarea executării actului

(1) În cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condi,tiile art. 7, a autorită,tii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instan,tei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce ac,tiunea în anularea actului în termen de 60

de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate.

(2) Instanţa soluţionează cererea de suspendare, de urgenţă şi cu precădere, cu citarea păr,tilor.

152

ELEMENTE DE DREPT ADMINISTRA TIV ROMÂN - caiet de seminar (3) Când în cauză este un interes public major, de natură a perturba grav func,tionarea unui serviciu public administrativ, cererea de suspendare a actului administrativ normativ poate fi introdusă şi de Afinisterul Public, din oficiu sau la sesizare, prevederile alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.

(4) Hotărârea prin care se pronun,tă suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.

Recursul nu este suspensiv de executare.

(5) În ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi con,tinut ca şi cel suspendat de către instan,tă, acesta este suspendat de drept. În acest caz nu este obligatorie plângerea prealabilă.

(6) Nu pot fi formulate mai multe cereri de su:,pendare succesive pentru aceleaşi motive.

(7) SUrSpendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării.

ART. 1 5

Solicitarea suspendării prin acţiunea principală

(]) Suspendarea executării actului administrativ unilateral poate fi solicitată de reclamant, pentru motivele prevăzute la art. 14, şi prin cererea adresată instan,tei competente pentru anularea, în tot sau în parte, a actului atacat. În acest caz, instan,ta poate dispune suspendarea actului administrativ atacat, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei. Cererea de suspendare se poate formula odată cu ac,tiunea principală sau printr-o ac,tiune separată, până la solu,Jionarea acpunii infond.

(2) Dispozi,tiile art. 14 alin. (2) - (7) se aplică în mod corespunzător.

(3) Hotărârea dată cererii de suspendare este executorie de drept, iar introducerea recursului, potrivit art. 14 alin. (4), nu suspendă executarea.

(4) În ipoteza admiterii acţiunii de fond, măsura suspendării, dispusă in condi,tiile art. 14, se prelungeşte de drept până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei, chiar dacă reclamantul nu a solicitat su:,pendarea executării actului administrativ in temeiul alin. (]).

ART. 16

Introducerea în cauză a funcţionarului

(]) Cererile înjusti,tie prevăzute de prezenta lege pot fi formulate şi personal împotriva persoanei care a contribuit la elaborarea, emiterea sau încheierea actului ori, după caz, care se face vinovată de refuzul de a rezolva cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim, dacii se solicită plata unor despăgubiri pentru prejudiciul cauzat ori pentru întârziere. În cazul în care acţiunea se admite, persoana re:,pectivă poate fi obligată la plata despăgubiri/or, solidar cu autoritatea publică pârâtă.

153

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com