"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În schimb, cererea privind pronunţarea unei hotărâri de expedient care a fostformulată în cursul procesului început printr-o cerere de chemare în judecată, timbrată

potrivit propriului său regim juridic, este scutită de la plata taxei judiciare de timbru,111 Art. 11 din ordonanţă nu este alcătuit din mai multe alineate, astfel încât nu se justifică

inserarea „alin. (1)" în dreptul părţii introductive a conţinutului legal, astfel cum este prevăzut învarianta O.U.G. nr. 80/2013 publicată în Monitorul Oficial.

121 Lit. b) de la alin. (1) al art. 11 este reprodusă astfel cum a fost modificată prin art. li din O.U.G.

nr. 75/2019 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2006 privind unelemăsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României laUniunea Europeană, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013

privind taxele judiciare de timbru, publicată în M. Of. nr. 1015 din 17 decembrie 2019.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. l i

231

încadrându-se în categoria „cererilor formulate în cursul procesului" pentru care art. 9

din ordonanţă sau un alt text legal special nu a instituit o taxă judiciară de timbru.

În acest din urmă caz, este incident art. 63 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privindmedierea şi organizarea profesiei de mediator, aplicabil, în opinia noastră, ca dispoziţielegală privitoare la o situaţie asemănătoare, şi ipotezei tranzacţiei, iar nu numai acorduluide mediere.

Potrivit acestui text legal, odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, lacererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru învestireaacesteia, cu excepţia cazurilor în care conflictul soluţionat pe calea medierii este legat detransferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil,partaje şi cauze succesorale, caz în care se vor restitui 50 de procente din taxa achitată.

Prin excepţie, în conformitate cu art. 63 alin. (21) din acelaşi act normativ, instanţade judecată nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru învestireaacesteia, în cazul în care conflictul soluţionat este legat de o cauză succesorală pentrucare nu s-a eliberat certificatul de moştenitor.

Cererea având ca obiect pronunţarea unei hotărâri de expedient se timbrează cuo taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, cu două excepţii, şi anume atunci când:înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietatesau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile;În acest caz, taxa judiciară de timbru aferentă cererii în discuţie se compune din20 de lei la care se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea înrevendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptuluireal transferat.

De exemplu, în ipoteza în care tranzacţia priveşte transferul dreptului de proprietateasupra imobilului X, cu valoarea impozabilă de 4.000 de lei, şi asupra imobilului V, cuvaloarea impozabilă de 30.0000 de lei, cererea având ca obiect pronunţarea unei hotărâride expedient în temeiul acestei tranzacţii se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de772,5 lei.

Cuantumul acestei taxe judiciare de timbru rezultă din următorul calcul: 20 de lei

+ 50% x 1.505 lei [taxa judiciară de timbru aferentă cererii în revendicare a imobilului V,stabilită potrivit art. 3 alin. (1) lit. d) şi art. 31 alin. (3) din ordonanţă].

Din modul de redactare a textului în discuţie, care face referire la „transferul dreptuluide proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile" (s.n.),rezultă că acesta se aplică şi în ipoteza în care respectivul transfer priveşte un singur bun. Înacest caz, taxa judiciară de timbru aferentă cererii privind pronunţarea unei hotărâri deexpedient se compune din 20 de lei la care se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ardatora pentru acţiunea în revendicare a bunului respectiv.

În ipoteza în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptuluide proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri mobile, cerereaavând ca obiect pronunţarea unei hotărâri de expedient se timbrează cu o taxă judiciară

în cuantum de 20 de lei. Justificarea acestei soluţii rezidă în faptul că textul legal analizateste unul de excepţie, fiind, ca atare, de strictă aplicare exclusiv în privinţa bunurilorimobile; în lipsa aplicării acestui text legal, devine incidentă regula în privinţa timbrăriiacestor cereri, respectiv aceea a timbrării cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei.

De asemenea, cererea având ca obiect pronunţarea unei hotărâri de expedientse timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei şi atunci când înţelegerea sau

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com