"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

232 Art. l i

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

acordul de mediere nu priveşte transferul unui drept real asupra unul bun, ci alte concesii,soluţia având ca fundament aceleaşi argumente precum cele prezentate anterior, aplicateîn mod corespunzător.

înţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul.

În acest caz, taxa judiciară de timbru aferentă cererii în discuţie se compune din20 de lei la care se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5 din ordonanţă.

De exemplu, în ipoteza în care tranzacţia priveşte partajul unui imobil cu valoareaimpozabilă de 30.000 de lei, cererea având ca obiect pronunţarea unei hotărâri de expedientîn temeiul acestei tranzacţii se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 470 de lei.

Cuantumul acestei taxe judiciare de timbru rezultă din următorul calcul: 20 de lei +

50% x 900 de lei [taxa judiciară de timbru aferentă cererii de partaj al imobilului, stabilită

potrivit art. 5 alin. (1) lit. f) şi art. 31 alin. (3) din ordonanţă].

Se remarcă, în acest caz, faptul că taxa judiciară de timbru se stabileşte potrivitacestei prevederi legale de excepţie nu numai atunci când partajul are ca obiect bunuriimobile, dar şi atunci când are ca obiect bunuri mobile.

Potrivit art. 52 din ordonanţă, art. 592 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şiorganizarea profesiei de mediator se modifică şi va avea următorul cuprins: ,,Art. 592Cererea adresată instanţei privind pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor rezultată din acordul de mediere se taxează potrivit legii".

Anterior acestei modificări, textul legal în discuţie avea următorul conţinut: ,,Cerereaadresată instanţei, privind pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegereapărţilor rezultată din acordul de mediere, este scutită de plata taxei judiciare de timbru, cuexcepţia cazurilor în care acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietateasupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale". Acest text legala fost modificat ca urmare a intrării în vigoare a O.U.G. nr. 80/2013, în cuprinsul căreia segăseşte art. 11 lit. a), ce reglementează timbrarea cererilor în discuţie, evitându-se astfeldubla reglementare.

De asemenea, în conformitate cu art. 25 alin. (2) lit. d) din ordonanţă, se taxează cu50 de lei cererile pentru exercitarea recursului împotriva hotărârii prin care se încuviinţează

învoiala părţilor.

Prin urmare, în toate cazurile, şi în ipotezele de excepţie reglementate de art. 11

lit. a) tezele a li-a şi a I I-a din ordonanţă, taxa judiciară de timbru aferentă recursuluiîmpotriva hotărârii de expedient este în cuantum de 50 de lei.

Timbrarea recursului poate fi considerată atipică în cazul în care priveşte o hotărârede expedient pronunţată asupra unei cereri timbrate cu o taxă judiciară în cuantum de20 de lei, prin urmare, inferioară ca valoare taxei aferente căii de atac.

§2. Cererile în legătură cu măsurile asigurătorii

Art. 1.559 C. civ., având denumirea marginală „Măsurile asigurătorii", prevede că

principalele măsuri asigurătorii sunt sechestrul şi poprirea asigurătorie; măsurile asigurătoriise iau în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură civilă.

În schimb, Codul de procedură civilă reglementează trei măsuri asigurătorii:sechestrul asigurător (art. 952-969 C. proc. civ.);

poprirea asigurătorie (art. 970-971 C. proc. civ.);

sechestrul judiciar (art. 972-977 C. proc. civ.).

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com