"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

formuleze cererea de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru oricândpână la termenul la care instanţa de apel va soluţiona excepţia de netimbrare sau deinsuficientă timbrare a apelului.

În al doilea rând, lipsa conformării apelantului nu atrage anularea cererii de apel şinici o altă sancţiune de drept procesual civil la expirarea termenului de 10 zile, apelantulfiind în drept a complini carenţa în discuţie până la primul termen de judecată la care a111 Potrivit art. 471 alin. (1) C. proc. civ., apelul şi, când este cazul, motivele de apel se depunla instanţa a cărei hotărâre se atacă, sub sancţiunea nulităţii.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 23 347

fost legal citat în apel, potrivit art. 470 alin. (3) teza a li-a C. proc. civ.; nu este incidentă

sancţiunea anulării cererii prevăzută de art. 200 alin. (4) C. proc. civ., aceasta fiind aplicabilă

exclusiv în privinţa cererii introductive de instanţă.

În acest cadru legislativ ce prevede două termene pentru îndreptarea aceleiaşineregularităţi [termenul de 10 zile prevăzut de art. 4711 alin. (2) teza a li-a C. proc. civ. şiprimul termen de judecată cu procedura de citare legal îndeplinită, prevăzut de art. 470

alin. (3) teza a li-a din acelaşi act normativ] se ridică problema raţiunii care a justificat oatare reglementare. Considerăm că legiuitorul a avut în vedere acoperirea carenţelor cereriide apel încă din debutul judecăţii acestei căi de atac, prevenind posibilitatea ca intimatul,de exemplu, să facă apărări în privinţa acestei neregularităţi, invocând, prin întâmpinare,excepţia nelegalei timbrări, iar aceasta din urmă să fie respinsă ca neîntemeiată la primultermen de judecată cu procedura de citare legal îndeplinită, întrucât apelantul şi-a îndeplinitobligaţia în discuţie până la acest termen.

În continuare, ulterior expirării termenului de 10 zile, chiar dacă apelantul nu şi-aîndeplinit obligaţia vizând timbrarea, judecătorul va face aplicarea art. 4711 alin. (3)-(7)C. proc. civ., comunicând cererea de apel şi, dacă este cazul, întâmpinarea şi fixând primultermen de judecată.

În opinia noastră, judecătorul are obligaţia ca, prin rezoluţia de fixare a primuluitermen de judecată, să dispună citarea apelantului cu menţiunea de a ataşa la dosar,până la primul termen de judecată, dovada achitării taxei judiciare de timbru aferenteapelului în cuantumul determinat de judecător, potrivit legii. O atare obligaţie există însarcina judecătorului şi dacă, în etapa regularizării, a înştiinţat deja apelantul în privinţacuantumului taxei judiciare de timbru datorate, întrucât termenul acordat în vedereaîndeplinirii obligaţiei este diferit, ca, de altfel, şi sancţiunea incidentă în ipoteza nerespectăriiobligaţiei.

Dacă apelantul nu face dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum legalnici la primul termen de judecată la care a fost legal citat, instanţa de apel, procurorulsau partea adversă este în drept să invoce excepţia netimbrării apelului sau, după caz,excepţia insuficientei timbrări a acestei căi de atac; ulterior supunerii acestei excepţiiprocesuale discuţiei părţilor, instanţa o poate admite, caz în care va anula cererea de apelca netimbrată sau, după caz, ca insuficient timbrată.

Minuta de admitere a excepţiei netimbrării sau a insuficientei timbrări a cererii deapel poate fi redactată în următorii termeni:

„Admite excepţia netimbrării cererii de apel/Admite excepţia insuficientei timbrăria cererii de apel.

Anulează cererea de apel ca netimbrată/ca insuficient timbrată. ( ... )".

Cererea de apel are un singur obiect reprezentat de hotărârea judecătorească

atacată, neconstituind o cerere cu mai multe capete; motivele de apel nu reprezintă

obiectul unor capete de cerere, ci cauza juridică a apelului.

Prin urmare, dacă apelantul a criticat, prin intermediul apelului, hotărârea primeiinstanţe din perspectiva modului de soluţionare a două capete ale cererii de chemare înjudecată, împrejurarea că acesta a timbrat apelul cu o taxă judiciară reprezentând jumătatedin taxa datorată pentru un singur capăt de cerere nu este de natură să conducă la soluţiaanulării, în parte, a apelului ca netimbrat, cu judecarea acestuia în continuare pentru restci la soluţia anulării apelului, în integralitatea sa, ca insuficient timbrat.

348

Art. 23

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com