"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 34 alin. (1) din ordonanţă, potrivit căruia, dacă la momentul înregistrării cereriiau fost timbrate doar o parte din capetele de cerere, acţiunea va fi anulată în parte, numaipentru acele capete de cerere pentru care nu a fost achitată taxa judiciară de timbru, nueste aplicabil în ipoteza cererii de apel, întrucât aceasta nu este alcătuită din capete decerere, ci are un obiect unic, după cum am arătat mai sus.

De exemplu, dacă cererea de chemare în judecată are două capete, primul avândca obiect obligarea pârâtului la plata către reclamant a sumei de 500 de lei, cu titlude despăgubiri materiale, şi al doilea având ca obiect obligarea pârâtului la plata cătrereclamant a sumei de 1.000 de lei, cu titlu de despăgubiri pentru daunele morale adusesănătăţii acestuia, taxa judiciară de timbru aferentă apelului îndreptat împotriva hotărâriiprimei instanţe, prin care aceasta a respins cererea ca neîntemeiată, prin intermediulcăreia reclamantul a adus critici soluţionării ambelor capete de cerere, este în cuantumde 57,5 lei.

Această sumă constituie rezultatul adunării dintre suma de 20 lei aferentă criticiisoluţiei pronunţate asupra primului capăt de cerere Uumătate din taxa judiciară de timbrudatorată la suma contestată de 500 de lei, stabilită potrivit art. 23 alin. (1) lit. b) şi art. 3

alin. (1) lit. a) din ordonanţă] şi suma de 37,5 lei aferentă criticii soluţiei pronunţate asupracelui de-al doilea capăt de cerere Uumătate din taxa judiciară de timbru datorată la sumacontestată de 1.000 de lei, stabilită potrivit art. 23 alin. (1) lit. b) şi art. 3 alin. (1) lit. b)din ordonanţă] .

Dacă apelantul a depus la dosar doar dovada achitării sumei de 20 de lei, cu titlude taxă judiciară de timbru aferentă apelului, stabilită prin raportare la plafonul minimprevăzut de art. 23 alin. (1) lit. b) din ordonanţă, această cale de atac se impune a fianulată ca insuficient timbrată, în condiţiile legii. În cazul dat, aşadar, instanţa de apel nuva proceda la soluţionarea apelului în limitele criticilor aduse hotărârii pronunţate asupraprimului capăt de cerere.

După cum am arătat la secţiunea anterioară, în cazul în care apelantul a formulatmotive noi prin intermediul notelor scrise, acestea constituie o cerere completatoare amotivelor de apel, care se impune a fi timbrată potrivit art. 23 sau, după caz, art. 25 dinordonanţă, în măsura în care, dacă motivele de apel ar fi fost cuprinse în cererea iniţială

de apel, acestea ar fi determinat plata unei taxe judiciare de timbru suplimentare.

Dacă apelantul nu face dovada plăţii în cuantumul legal a taxei judiciare de timbruaferente cererii completatoare, instanţa de apel, procurorul sau partea adversă este în dreptsă invoce excepţia nelegalei timbrări a cererii; ulterior supunerii acestei excepţii procesualediscuţiei părţilor, instanţa o poate admite, caz în care va anula cererea completatoare canetimbrată sau, respectiv, ca insuficient timbrată.

De exemplu, dacă cererea de chemare în judecată are două capete, primul avândca obiect obligarea pârâtului la plata către reclamant a sumei de 500 de lei, cu titlude despăgubiri materiale, şi al doilea având ca obiect obligarea pârâtului la plata cătrereclamant a sumei de 1.000 de lei, cu titlu de despăgubiri pentru daunele morale adusesănătăţii acestuia, taxa judiciară de timbru aferentă apelului îndreptat împotriva hotărâriiprimei instanţe, prin care aceasta a respins cererea ca neîntemeiată, prin intermediulcăruia reclamantul a adus critici soluţionării primului capăt de cerere, este în cuantumde 20 de lei Uumătate din taxa judiciară de timbru datorată la suma contestată de 500 delei, stabilită potrivit art. 23 alin. (1) lit. b) şi art. 3 alin. (1) lit. a) din ordonanţă].

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 23

349

Dacă apelantul a formulat o cerere completatoare a motivelor de apel, prin carea adus critici şi soluţionării celuilalt capăt de cerere, acestuia îi va reveni obligaţia de aface dovada achitării unei taxe judiciare de timbru în cuantum de 37,5 lei aferente cereriicompletatoare a motivelor de apel [jumătate din taxa judiciară de timbru datorată lasuma contestată de 1.000 de lei, stabilită potrivit art. 23 alin. (1) lit. b) şi art. 3 alin. (1)lit. b) din ordonanţă].

Dacă apelantul nu face dovada plăţii taxei judiciare de timbru în cuantum de 37,5 lei,instanţa de apel, procurorul sau partea adversă este în drept să invoce excepţia netimbrăriiacestei cereri; ulterior supunerii acestei excepţii procesuale discuţiei părţilor, instanţa opoate admite, caz în care va anula cererea ca netimbrată.

Art. 24. [Taxa judiciară de timbru aferentă recursului]

(1)

Recursul împotriva hotărârilor judecătoreşti se taxează cu 100 lei dacă seinvocă unul sau mai multe dintre motivele prevăzute la art. 488 alin. (1) pct. 1-7

din Codul de procedură civilă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com