"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 24

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că, în cazul în care se invocă încălcarea sauaplicarea greşită a normelor de drept material, pentru cereri şi acţiuni evaluabile în bani,recursul se taxează cu 50% din taxa datorată la suma contestată, dar nu mai puţin de100 de lei; în aceeaşi ipoteză, pentru cererile neevaluabile în bani, cererea de recurs setaxează cu 100 de lei.

Este supus timbrării prevăzute de art. 24 alin. (2) din ordonanţă şi recursul declaratîn condiţiile art. 459 alin. (2) tezele a li-a şi a III-a C. proc. civ., dat fiind motivul de casarece poate fi invocat prin intermediul său.

Astfel, potrivit acestui din urmă text legal, o hotărâre susceptibilă de apel şi derecurs poate fi atacată, înăuntrul termenului de apel, direct cu recurs, la instanţa carear fi fost competentă să judece recursul împotriva hotărârii date în apel, dacă părţileconsimt expres, prin înscris autentic sau prin declaraţie verbală, dată în faţa instanţei acărei hotărâre se atacă şi consemnată într-un proces-verbal; în acest caz, recursul poatefi exercitat numai pentru încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material.

În ipoteza în care recurentul a invocat atât motive de casare prevăzute de art. 488

alin. (1) pct. 1-7, cât şi motivul de casare reglementat de pct. 8 al aceluiaşi text legal,apreciem că taxa judiciară de timbru aferentă recursului este rezultatul adunării sumei de100 de lei, rezultată din aplicarea art. 24 alin. (1) din ordonanţă, şi a unei sume rezultatedin aplicarea alin. (2) al aceluiaşi articoll11•

decât comunicarea hotărârii, motivarea apelului se va face într-un termen de aceeaşi durată, carecurge, însă, de la data comunicării hotărârii.

De asemenea, potrivit art. 486 alin. (1) lit. d) C. proc. civ., cererea de recurs va cuprinde,printre alte menţiuni, motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul şi dezvoltarea lor sau,după caz, menţiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat.

111 Pentru o opinie diferită, a se vedea T.C. BRICIU, op. cit., în R.R.D.P. nr. 4/2013, p. 70. Autorula specificat faptul că din art. 24 din ordonanţă se înţelege că, ,,dacă se invocă atât motive de casaredintre cele de la pct. 1-7, cât şi motivul ce vizează încălcarea sau aplicarea greşită a normelor dedrept material, nu se cumulează suma de 100 lei cu taxa procentuală reprezentând 50% din taxadatorată la suma contestată, aplicându-se numai aceasta din urmă".

Pentru opinia concordantă, a se vedea l.AL. VIOREL, în l.AL. VIOREL et. al., op. cit., p. 259.

Autorul a arătat următoarele: ,,Primele două alineate ale articolului comentat reglementează, astfelcum deja am văzut, în mod diferenţiat, taxa aplicabilă pentru primele şapte motive de recurs prevăzutede NCPC, respectiv pentru cel de-al optulea motiv. Ambele au o arie de acoperire limitată, la ipotezadescrisă de norma legală. În raport de aceste explicaţii, nu cred că ar fi posibilă absorbirea taxei fixeîn cuantumul taxei calculate la valoarea (obiectului cererii), în absenţa unei dispoziţii care să prevadă,de o manieră explicită că, într-o atare ipoteză, s-ar achita numai taxa reglementată de prevederilealin. (2) teza I ale articolului comentat. Soluţia contrară ar echivala practic cu o veritabilă scutire dela plata taxei [corespunzătoare invocării unuia dintre motivele de la art. 488 alin. (1) pct. 1-7] fără

ca legea fiscală să prevadă expres o asemenea abatere de la regula taxării. Prin urmare, dincolopoate de caracterul echitabil al unei atare soluţii nu cred că există vreun argument (convingător) însensul achitării unei unice taxe la valoare, sens în care se vor achita două taxe".

Îmbrăţişăm această din urmă opinie, cu singura menţiune că, în opinia noastră, taxa judiciară

de timbru aferentă recursului este unică, din moment ce obiectul său este unic, fiind reprezentat dehotărârea judecătorească atacată; motivele de casare nu constituie capete ale cererii de recurs, cicauza juridică a acesteia; în schimb, modul de calcul al taxei judiciare de timbru aferente recursului, încazul dat, implică, într-adevăr, însumarea a două taxe judiciare de timbru corespunzătoare motivelorde casare invocate.

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 24

353

Potrivit art. 484 alin. (2), (3) şi (7) C. proc. civ., la cererea recurentului formulată încondiţiile art. 83 alin. (2) şi (3) din acelaşi codr11, instanţa sesizată cu judecarea recursuluipoate dispune, motivat, suspendarea hotărârii atacate cu recurs în alte cazuri decât celemenţionate în alin. (1) [acest alineat se referă la suspendarea de drept a executării hotărâriiîn cauzele privitoare la desfiinţarea de construcţii, plantaţii sau a oricăror lucrări cu aşezarefixă, precum şi în cazurile anume prevăzute de lege - n.n.]; cererea se depune direct lainstanţa de recurs şi se judecă în camera de consiliu, cu citarea părţilor printr-un agentprocedural al instanţei sau prin alt salariat al acesteia ori prin modalităţile prevăzute laart. 154 alin. (4) şi (5) C. proc. civY1, de un complet anume constituit, format din 3 judecători,în condiţiile legii, în cazul în care cererea s-a depus înainte de ajungerea dosarului lainstanţa de recurs, sau, după caz, de completul care judecă recursul pe fond, în cazul încare s-a fixat termen în şedinţă publică; pentru motive temeinice, instanţa de recurs poatereveni asupra suspendării acordate, dispoziţiile alin. {3)-(5) ale art. 484 aplicându-se înmod corespunzător.

Aceste dispoziţii reglementează cererea de suspendare a executării hotărârii judecătoreşti atacate cu recurs şi cererea de revenire asupra suspendării dispuse, cereri care sesoluţionează de instanţa de recurs.

În opinia noastră, cererea de suspendare a executării hotărârii judecătoreşti atacatecu recurs se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 10 alin. (1)lit. b) din ordonanţă; în schimb, considerăm că cererea de revenire asupra suspendăriiacordate se timbrează cu taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din ordonanţă,având în vedere că textul art. 10 alin. (1) lit. b) din acelaşi act normativ nu priveşte decâtcererile de suspendarer31_

§2. Timbrarea recursului în cuprinsul căruia se invocă unul sau mai multedintre motivele de casare prevăzute de art. 488 alin. (1) pct. 1-7 C. proc. civ.

Dacă motivele de casare invocate prin cererea de recurs sunt prevăzute de art. 488

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com