"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

alin. (1) pct. 1-7 C. proc. civ.r41, taxa judiciară de timbru aferentă acesteia este în cuantum111 În conformitate cu art. 83 alin. (2) şi (3) C. proc. civ., în cazul în care mandatarul persoaneifizice este soţ sau o rudă până la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii în faţa oricăreiinstanţe, fără să fie asistat de avocat, dacă este licenţiat în drept; în cazul contestaţiei în anulare şial revizuirii, dispoziţiile acestui articol se aplică în mod corespunzător.

121 Potrivit art. 154 alin. (4) şi (5) C. proc. civ., în cazul în care comunicarea potrivit alin. (1) [prinagenţii procedurali ai instanţei sau prin orice alt salariat al acesteia, precum şi prin agenţi ori salariaţiai altor instanţe, în ale căror circumscripţii se află cel căruia i se comunică actul - n.n.] nu este posibilă,aceasta se va face prin poştă, cu scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, în plic închis, lacare se ataşează dovada de primire/procesul-verbal şi înştiinţarea prevăzute la art. 163; la cerereapărţii interesate şi pe cheltuiala sa, comunicarea actelor de procedură se va putea face în modnemijlocit prin executori judecătoreşti, care vor fi ţinuţi să îndeplinească formalităţile proceduraleprevăzute în capitolul privind citarea şi comunicarea actelor de procedură, sau prin servicii decurierat rapid, în acest din urmă caz dispoziţiile alin. (4) fiind aplicabile în mod corespunzător.

131 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §2 a comentariului aferent art. 10 din ordonanţă.

141 Potrivit art. 488 alin. (1) pct. 1-7 C. proc. civ., casarea unor hotărâri se poate cere numaipentru următoarele motive de nelegalitate:

1.

când instanţa nu a fost alcătuită potrivit dispoziţiilor legale;2.

dacă hotărârea a fost pronunţată de alt judecător decât cel care a luat parte la dezbaterea pe

354

Art. 24

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

fix de 100 de lei, indiferent de numărul motivelor astfel invocate, potrivit art. 24 alin. (1)din ordonanţă.

Aşadar, indiferent dacă recurentul a invocat un singur motiv sau mai multe motive decasare dintre cele prevăzute de art. 488 alin. (1) pct. 1-7 C. proc. civ., recursul se timbrează

cu o taxă judiciară în cuantum de 100 de lei.

Taxa judiciară de timbru aferentă unui recurs în cuprinsul căruia recurentul a invocatmai multe motive de casare dintre cele prevăzute de art. 488 alin. (1) pct. 1-7 C. proc. civ.

nu reprezintă produsul dintre suma de 100 şi numărul motivelor de casare invocate.

O atare soluţie este susţinută de analiza comparativă a modului de redactare aart. 24 alin. (1) din ordonanţă faţă de cel al art. 26 alin. (2) din acelaşi act normativ.

Astfel, în timp ce art. 24 alin. (1) din ordonanţă prevede că recursul împotriva hotărârilorjudecătoreşti se taxează cu 100 de lei dacă se invocă unul sau mai multe dintre motivele

prevăzute la art. 488 alin. (1) pct. 1-7 C. proc. civ., art. 26 alin. (2) din ordonanţă prevedecă cererea de revizuire se taxează cu 100 de lei pentru fiecare motiv de revizuire invocat.

§3. Timbrarea recursului în cuprinsul căruia se invocă motivul de casare prevăzutde art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., în ipoteza cererilor evaluabile în baniPotrivit art. 24 alin. (2) teza I din ordonanţă, în cazul în care se invocă încălcareasau aplicarea greşită a normelor de drept material [motiv de casare prevăzut de art. 488

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com