"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

(2)

În cazul în care se invocă încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de dreptmaterial, pentru cereri şi acţiuni evaluabile în bani, recursul se taxează cu 50% dintaxa datorată la suma contestată, dar nu mai puţin de 100 lei; în aceeaşi ipoteză,pentru cererile neevaluabile în bani, cererea de recurs se taxează cu 100 lei.

(3)

Recursul incident şi recursul provocat se taxează după regulile prevăzutela alin. (1) şi (2).

COMENTARIU

§1. Domeniul de aplicare al art. 24 din ordonanţăl1l

Prin raportare la art. 456 şi art. 488 alin. (1) C. proc. civ., recursul este o cale extraordinară de atac, şi anume o cale de atac ce presupune motive prevăzute expres şi limitativde lege pentru exerciţiul său.

În ceea ce priveşte obiectul recursului principal, art. 483 alin. (1) şi (2) C. proc. civ. areurmătorul conţinut legal:

(1)

Hotărârile date în apel, cele date, potrivit legii, fără drept de apel, precum şi altehotărâri în cazurile expres prevăzute de lege sunt supuse recursului.

(2)

Nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1

lit. a)-j3), în cele privind navigaţia civilă şi activitatea în porturi, conflictele de muncă şi deasigurări sociale, în materie de expropriere, în cererile pronunţate în materia protecţieiconsumatorilor, a asigurărilor, precum şi în cele ce decurg din aplicarea Legii nr. 77 /2016

privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate princredite. De asemenea nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel încazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă sunt supuse numai apelului.

Cu referire la recursul incident şi la recursul provocat, art. 491 alin. (1) C. proc. civ.

prevede că acestea se pot exercita în cazurile prevăzute la art. 472121 şi art. 473 din acelaşicod131, care se aplică în mod corespunzător; dispoziţiile art. 488 C. proc. civ. rămân aplicabile111 Cele indicate în privinţa taxei judiciare de timbru stabilite în ipoteza apelului/apelurilordeclarat/declarate de pârâţi obligaţi solidar prin hotărârea primei instanţe, taxei judiciare de timbruîn ipoteza anulării hotărârii primei instanţe în apel şi trimiterii cauzei spre rejudecare, taxei judiciarede timbru în ipotezele calificării, recalificării şi respingerii căii de atac ca inadmisibilă în aplicareaart. 457 alin. (3) C. proc. civ. şi timbrării cererilor formulate în etapa procesuală a apelului suntvalabile, în mod corespunzător, şi în privinţa recursului. A se vedea, în acest sens, secţiunile §3, §7,

§8 şi §9 ale comentariului aferent art. 23 din ordonanţă.

121 Art. 472 alin. (1) C. proc. civ. prevede că intimatul este în drept, după împlinirea termenuluide apel, să formuleze apel în scris, în cadrul procesului în care se judecă apelul făcut de parteapotrivnică, printr-o cerere proprie care să tindă la schimbarea hotărârii primei instanţe.

131 Potrivit art. 473 teza I C. proc. civ., ce reglementează apelul provocat, în caz de coparticipareprocesuală, precum şi atunci când la prima instanţă au intervenit terţe persoane în proces, intimatuleste în drept, după împlinirea termenului de apel, să declare în scris apel împotriva altui intimatsau a unei persoane care a figurat în primă instanţă şi care nu este parte în apelul principal, dacă

acesta din urmă ar fi de natură să producă consecinţe asupra situaţiei sale juridice în proces.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com