"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 23

345

Potrivit art. 478 alin. (3)-(S) C. proc. civ., în apel nu se poate schimba calitateapărţilor, cauza sau obiectul cererii de chemare în judecată şi nici nu se pot formula pretenţiinoi; părţile pot însă să expliciteze pretenţiile care au fost cuprinse implicit în cererile sauapărările adresate primei instanţe; se vor putea cere, de asemenea, dobânzi, rate, venituriajunse la termen şi orice alte despăgubiri ivite după darea hotărârii primei instanţe şi vaputea fi invocată compensaţia legală.

Dacă părţile formulează în apel cereri noi, chiar dacă au caracter inadmisibil, prinraportare la art. 478 alin. (3) C. proc. civ., acestea se impun a fi timbrate anterior discutăriiexcepţiei inadmisibilităţii formulării lor. Cererile noi se timbrează potrivit propriului lorregim juridic de taxare, considerându-se ipotetic că ar fi formulate în etapa judecăţii înprimă instanţă, întrucât acestea nu constituie cereri de apel pentru a fi timbrate potrivitart. 23 sau, după caz, art. 25 din ordonanţă.

De asemenea, cererile noi ce implică o judecată în primă instanţă, permise a fiformulate direct în etapa procesuală a apelului, se timbrează potrivit propriului lor regimjuridic de taxare, iar nu potrivit art. 23 sau, după caz, art. 25 din ordonanţă, pentru acelaşiconsiderent precum cel prezentat anterior.

De exemplu, cererea de intervenţie voluntară principală, permisă a fi formulată înapel cu acordul expres al părţilor, potrivit art. 62 alin. (3) C. proc. civ., se timbrează potrivitpropriului său regim juridic de taxare, în considerarea art. 34 alin. (3) din ordonanţă, cums-ar fi timbrat şi în ipoteza în care ar fi fost formulată în etapa judecăţii în primă instanţă.

Astfel, cererea de intervenţie voluntară principală nu constituie o cerere de apel, ci ocerere de chemare în judecată formulată în apel.

Totodată, cererea de acordare a dobânzii legale calculate pentru intervalul de timpcuprins între momentul pronunţării hotărârii primei instanţe şi cel al înregistrării cererii deapel la instanţă este supusă timbrării potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă, prin raportarela valoarea dobânzii legale aferente intervalului de timp respectiv. Această cerere nu arecaracter inadmisibil, încadrându-se în categoria cererilor prevăzute de art. 478 alin. (5)C. proc. civ., permis a fi formulate în apel, însă numai în măsura în care dobânda legală

a fost solicitată şi în faţa primei instanţe (până la un moment ce nu acoperă perioadaulterioară pronunţării hotărârii în primă instanţă), în caz contrar constituind o cererenouă prohibită în apel.

Potrivit art. 450 alin. (1), (3) şi (5) C. proc. civ., suspendarea executării provizoriiva putea fi solicitată fie prin cererea de apel, fie distinct în tot cursul judecăţii în apel;cererea de suspendare se va judeca de către instanţa de apel; până la soluţionarea cereriide suspendare, aceasta va putea fi încuviinţată provizoriu, prin ordonanţă preşedinţială,chiar înainte de sosirea dosarului, cu respectarea cerinţei prevăzute la alin. (4) [plata uneicauţiuni al cărei cuantum va fi stabilit de instanţă în condiţiile art. 719 alin. (2) şi (3) - n.n.].

Aceste dispoziţii reglementează cererea de suspendare propriu-zisă a executăriiprovizorii şi cererea de suspendare provizorie a executării provizorii a hotărârii judecătoreştipronunţate în primă instanţă, cereri ce se soluţionează de instanţa de apel.

Apreciem că cererile în discuţie se timbrează fiecare în parte cu câte o taxă judiciară

în cuantum de 50 de lei, potrivit art. 10 alin. (1) lit. b) din ordonanţă111•

111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §2 a comentariului aferent art. 10 din ordonanţă.

346 Art. 23

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În conformitate cu art. 449 alin. (1), (3) şi (4) C. proc. civ., instanţa poate încuviinţaexecutarea provizorie a hotărârilor privitoare la bunuri ori de câte ori va considera că măsuraeste necesară în raport cu temeinicia vădită a dreptului ori cu starea de insolvabilitate adebitorului, precum şi atunci când ar aprecia că neluarea de îndată a acestei măsuri estevădit prejudiciabilă pentru creditor; cererea de executare provizorie se va putea face înscris, precum şi verbal în instanţă până la închiderea dezbaterilor; dacă cererea a fostrespinsă de prima instanţă, ea poate fi făcută din nou în apel.

Textul legal specificat anterior reglementează cererea de încuviinţare a executăriiprovizorii judecătoreşti, care se poate formula inclusiv în apel şi care se timbrează cu otaxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27 din ordonanţă, întrucât constituie ocerere neevaluabilă în bani pentru care nu se prevede un regim juridic de taxare special.

§10. Netimbrarea sau insuficienta timbrare a apelului

Potrivit art. 470 alin. (2) şi (3) C. proc. civ., la cererea de apel se va ataşa dovadaachitării taxelor de timbru; această cerinţă este prevăzută sub sancţiunea nulităţii; lipsadovezii achitării taxei de timbru poate fi complinită până la primul termen de judecată lacare partea a fost legal citată în apel.

În conformitate cu art. 4711 alin. (2) C. proc. civ., în cazul în care cererea de apelnu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, completul căruia i s-a repartizat dosarul vastabili lipsurile cererii de apel şi îi va comunica, în scris, apelantului că are obligaţia de a ocompleta sau modifica; completarea sau modificarea cererii se va face în termen de celmult 10 zile de la data comunicării.

Coroborând cele două texte legale, rezultă că apelantul are obligaţia ataşării la dosara dovezii achitării taxei judiciare de timbru aferente cererii de apel încă de la momentuldepunerii acesteia la serviciul de registratură al instanţei a cărei hotărâre se atacă sau,după caz, al expedierii sale către instanţa menţionată [art. 471 alin. (1) C. proc. civ.111].

În ipoteza în care apelantul a depus la dosar cererea de apel neînsoţită de dovadaachitării taxei judiciare de timbru în cuantumul legal, instanţa de apel, prin rezoluţie, vadispune emiterea unei adrese către apelant cu menţiunea ca, în termen de 10 zile de ladata comunicării acesteia, să depună la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbruaferente apelului sau, după caz, a diferenţei de taxă judiciară de timbru datorată.

În primul rând, în privinţa cererii de apel, nu se aplică art. 33 alin. (2) din ordonanţă,întrucât aceasta nu este supusă regularizării prevăzute de art. 200 C. proc. civ., ci a celeireglementate de art. 4711 alin. (2) din acelaşi act normativ. Ca atare, în cuprinsul adreseiprevăzute de acest din urmă text legal nu se inserează menţiunea referitoare la posibilitateaformulării de către apelant a cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare detimbru într-un termen de 5 zile de la primirea comunicării. Apelantul este în drept să

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com