"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

alin. (1) pct. 8 C. proc. civ. - n.n.], pentru cereri şi acţiuni evaluabile în bani, recursul setaxează cu 50% din taxa datorată la suma contestată, dar nu mai puţin de 100 de lei.

Acest articol uzitează sintagma „taxă datorată", prin raportare la cuantumul căreiase stabileşte taxa judiciară aferentă recursului în care se invocă motivul de casare prevăzutde art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., în ipoteza cererilor evaluabile în bani.

În primul rând, taxa judiciară de timbru aferentă recursului, în acest caz, se stabileşteprin raportare la taxa judiciară de timbru datorată, potrivit legii, la suma contestată, iar nuîn funcţie de taxa judiciară de timbru achitată în mod efectiv de parte în etapa judecăţii înprimă instanţă sau în cea din apel. Astfel, poate fi imaginată ipoteza în care partea să nu fiplătit, în etapa judecăţii în primă instanţă sau în cea din apel, o taxă judiciară de timbru încuantum legal, iar prima instanţă sau instanţa de apel să fi trecut la soluţionarea cauzei,neglijând acest aspect; în cazul dat, eroarea de timbrare a cererii deduse judecăţii înprimă instanţă sau în apel nu trebuie perpetuată şi în privinţa timbrării cererii de recurs.

Apreciem că, şi în ipoteza în care taxa judiciară de timbru pretinsă în etapa judecăţii înprimă instanţă sau în cea din apel a făcut obiectul unei cereri de reexaminare reglementatede art. 39 din ordonanţă, instanţa de recurs are dreptul să stabilească taxa judiciară defond a procesului sau de un alt complet de judecată decât cel stabilit aleatoriu pentru soluţionareacauzei ori a cărui compunere a fost schimbată, cu încălcarea legii;3.

când hotărârea a fost dată cu încălcarea competenţei de ordine publică a altei instanţe,invocată în condiţiile legii;

4.

când instanţa a depăşit atribuţiile puterii judecătoreşti;

5.

când, prin hotărârea dată, instanţa a încălcat regulile de procedură a căror nerespectareatrage sancţiunea nulităţii;

6.

când hotărârea nu cuprinde motivele pe care se întemeiază sau când cuprinde motivecontradictorii ori numai motive străine de natura cauzei;

7.

când s-a încălcat autoritatea de lucru judecat.

O.U.G . NR. 80/2013

Art. 24

355

timbru aferentă recursului, datorată, în opinia sa, potrivit legii, independent de modul desoluţionare a cererii de reexaminarel11.

De asemenea, nu prezintă importanţă juridică din perspectiva stabilirii taxei judiciarede timbru aferente recursului soluţia primei instanţe sau a instanţei de apel de admiterea unei cereri de ajutor public judiciar în privinţa taxei judiciare de timbru aferente cereriiformulate în primă instanţă sau, după caz, cererii de apel, din moment ce, potrivit art. 13

alin. (1) din O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, ajutorulpublic judiciar pentru exercitarea unei căi de atac se poate acorda în urma unei noi cereri;soluţia este aceeaşi şi pentru ipoteza admiterii unei cereri de acordare a facilităţilor laplata taxei judiciare de timbru, formulată de o persoană juridică.

În al doilea rând, legea în raport de care se stabileşte „taxa datorată" este cea învigoare la data începerii procesului, iar nu cea în vigoare la data declarării căii de ataca recursului, raportat la art. 55 din ordonanţă, astfel cum a fost interpretat prin Decizianr. 25/2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Completul pentru soluţionarearecursului în interesul legii.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com