"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

111 Publicată în M. Of. nr. 555 din 27 iulie 2015.

121 A se vedea minuta Întâlnirii reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii cu preşedinţiisecţiilor civile ale curţilor de apel şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - laşi, 7-8 mai 2015, disponibilă

pe site-ul www.inm-lex.ro.

422

Art. 29

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

potrivit căruia inculpatul este persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală

şi care devine parte în procesul penal.

După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei menţionate, soluţia expusă nu îşimai poate menţine valabilitatea, întrucât în ipoteza dezincriminării unei fapte nu se poatecunoaşte dacă, în cazul în care nu ar fi fost dezincriminată, s-ar fi pus sau nu în mişcareacţiunea penală.

Soluţia Curţii Constituţionale nu poate fi aplicată numai în ipoteza dezincriminării uneiinfracţiuni, întrucât raţiunea avută în vedere de Curte se menţine şi în cazul altor ipotezede imposibilitate a exercitării acţiunii penale, cum ar fi cea privind decesul suspectuluisau cea privind prescripţia răspunderii penale.

Dacă s-a dispus clasarea acţiunii penale pentru că nu există probe că persoanaîmpotriva căreia s-a formulat plângerea penală a săvârşit infracţiunea, iar persoana vătămată

promovează în faţa instanţei civile cerere vizând acordarea de despăgubiri civile pentruprejudiciile materiale şi morale izvorând din pretinsa faptă săvârşită de acea persoană,apreciem, în continuare, că acţiunea civilă este scutită de la plata taxei judiciare detimbru. Astfel, instanţa civilă nu este ţinută de ordonanţa de clasare pronunţată în materiepenală, întrucât este lipsită de autoritate de lucru judecat, nefiind, ca atare, împiedicată

să stabilească, pe baza unor cerinţe mai puţin stricte privind încuviinţarea şi administrareaprobatoriului, atragerea răspunderii civile a pârâtului.

Textul art. 29 alin. (1) lit. i) din ordonanţă nu se pretează a fi interpretat restrictivîn sensul că în înţelesul noţiunii de „cauză penală" s-ar include numai procesele aflate perolul instanţelor judecătoreşti, din moment ce cauza penală nu poate fi restrânsă doarla faza judecăţii, cu excluderea fazei de urmărire penală; de altfel, articolul în discuţie nucomportă vreo distincţie în sensul arătat.

La momentul primirii cererii de chemare în judecată, când instanţei civile îi revineobligaţia verificării aspectului dacă acţiunea este supusă plăţii taxei judiciare de timbru,de regulă, aceasta nici nu este în măsură să aprecieze, cu certitudine, în lipsa administrăriiunui probatoriu concludent, dacă fapta imputată pârâtului de către reclamant constituiasau nu o infracţiune ori dacă sesizarea organului de urmărire penală a avut caracterabuziv. Instanţa civilă, la momentul procesual respectiv, are, de principiu, posibilitatea doarsă constate dacă respectiva faptă a constituit obiect al unui act de sesizare a organelor deurmărire penală, fiind format un dosar penal.

În concluzie, opinăm că prin noţiunea de „cauză penală" în accepţiunea art. 29

alin. (1) lit. i) din ordonanţă se înţelege orice cauză penală formată în urma unei sesizăria organelor penale, de la momentul înregistrării sesizării şi a constituirii dosarului penal,independent dacă s-a pus sau nu în mişcare acţiunea penală, cu condiţia să nu existe indiciicare să permită instanţei să concluzioneze în sensul inexistenţei săvârşirii unei infracţiuni.

În ipoteza în care s-a pronunţat o hotărâre definitivă a instanţei penale în sensulcă fapta nu există, fapta nu este prevăzută de legea penală sau fapta nu a fost săvârşită cuforma de vinovăţie prevăzută de lege, scutirea de plata taxei judiciare de timbru prevăzută

de art. 29 alin. (1) lit. i) din ordonanţă nu este incidentă.

În parag. 18 din considerentele Deciziei nr. 576/2021111, Curtea Constituţională areţinut că art. 29 alin. (1) lit. i) din O.U.G. nr. 80/2013 „reglementează scutirea de la platataxelor judiciare de timbru a acţiunilor şi a cererilor, inclusiv a celor pentru exercitarea111 Publicată în M. Of. nr. 1121 din 24 noiembrie 2021.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com