"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

6

Art. I

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

3.2. Taxa judiciară de timbru - limitare legală a dreptului de acces la o instanţă

judecătorească

În Hotărârea din 24 mai 2006, pronunţată în cauza Weissman şi alţii împotriva

României111, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a expus, în esenţă, următoareleconsiderente:

art. 6 parag. 1121 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilorfundamentale131 garantează fiecărei persoane dreptul ca o instanţă să îi determine drepturileşi obligaţiile civile; astfel, se consacră un „drept la tribunal", din care dreptul de acces,mai precis dreptul de a se adresa unei instanţe în materie civilă, nu constituie decât unaspect; cu toate acestea, ,,dreptul la un tribunal" nu este absolut; el poate face obiectulunor limitări, de vreme ce, prin însăşi natura sa, reclamă reglementare din partea statului,care urmează a alege mijloacele pe care le va folosi în acest scop; în această privinţă,Curtea nu a negat niciodată că interesul unei bune administrări a justiţiei poate justificaimpunerea unei restricţionări financiare a accesului unei persoane la un tribunal;în pofida marjei de apreciere de care dispune statul în această materie, limitareadreptului de acces la un tribunal nu este compatibilă cu prevederile art. 6 parag. 1 dinConvenţie decât dacă prin aceasta se urmăreşte un scop legitim şi dacă există un gradrezonabil de proporţionalitate între mijloacele utilizate şi scopul vizat; în particular, ţinândcont de principiul conform căruia Convenţia urmăreşte protejarea unor drepturi care nusunt teoretice sau iluzorii, ci concrete şi efective, cuantumul cheltuielilor de judecată,apreciat în contextul circumstanţelor unei speţe date, inclusiv capacitatea reclamantuluide a le achita, precum şi faza procedurală în care această restricţie este impusă sunt factoricare trebuie luaţi în considerare atunci când se determină dacă o persoană a beneficiat dedreptul de acces la un tribunal sau dacă, din cauza cuantumului cheltuielilor de judecată,dreptul de acces la un tribunal a fost restrâns în aşa măsură încât este afectat în însăşisubstanţa sa.

Potrivit art. 21 alin. (1), (2) şi (3) din Constituţia României, revizuită141, text ce reglementează accesul liber la justiţie, orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărareadrepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime; nicio lege nu poate îngrădi exercitareaacestui drept; părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-untermen rezonabil. Totodată, în conformitate cu art. 56 alin. (1) din Legea fundamentală,cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice.

1 1 Publicată în M. Of. nr. 588 din 27 august 2007.

A se vedea, în acelaşi sens, şi Hotărârea din 11 octombrie 2007, pronunţată în cauza Larea

şi alţii împotriva României, publicată în M. Of. nr. 546 din 7 august 2009.

121 Potrivit art. 6 parag. 1 din Convenţie, orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil,în mod public şi într-un termen rezonabil a cauzei sale, de către o instanţă independentă şi imparţială,instituită de lege, care va hotărî ( ... ) asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil( ... ). 131 România a ratificat Convenţia europeană la data de 20 iunie 1994, prin Legea nr. 30/1994,publicată în M. Of. nr. 135 din 31 mai 1994.

141 Constituţia României a fost publicată în M. Of. nr. 233 din 21 noiembrie 1991 şi republicată

în M. Of. nr. 767 din 31 octombrie 2003, în urma revizuirii prin Legea nr. 429/2003, publicată înM. Of. nr. 758 din 29 octombrie 2003.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com