O.U.G . NR. 80/2013
Art. I
5
la restituirea sumelor plătite fără a fi datorate şi la rambursarea sumelor cuvenite, însituaţiile şi condiţiile prevăzute de lege.
Pct. 36 al aceluiaşi articol defineşte taxa drept prelevarea obligatorie, indiferentde denumire, realizată în baza legii, cu ocazia prestării unor servicii de către instituţii sauautorităţi publice, fără existenţa unui echivalent între cuantumul taxei şi valoarea serviciului.
Taxa de timbru constituie o taxă în accepţiunea art. 1 pct. 36 C. proc. fisc.,incluzându-se, ca atare, în categoria creanţelor fiscale principale.
De altfel, drept consecinţă a acestei naturi juridice, art. 41 alin. (1) din ordonanţă
prevede că executarea creanţelor având ca obiect taxa judiciară de timbru se efectuează
prin organele de executare ale unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la art. 40
alin. (1), potrivit dispoziţiilor legale privind executarea creanţelor fiscale şi proceduriiprevăzute de aceste dispoziţii.
Taxele de timbru reprezintă o categorie de venituri alocate bugetelor locale, carese percep cu titlu de „cost" al serviciilor prestate de către instanţele judecătoreşti şi decătre Ministerul Justiţiei, în urma sesizării acestora cu soluţionarea unor cereri formulatede către persoane fizice sau entităţi juridice.
Aceste servicii privesc, aşadar, activitatea de soluţionare de către cele două autorităţia cererilor cu care au fost învestite, activitate ce implică o serie de cheltuieli privitoarela materiale consumabile, servicii de expediţie, salarii ale personalului instrumentatorş.a.m.d., pe care valoarea taxelor de timbru percepute le acoperă într-o anumită măsură.
Taxele de timbru nu constituie contravaloarea concretă a serviciului prestat, întrucâtaceasta este cu neputinţă de stabilit, pe de o parte, pentru că activitatea intelectuală
necesară furnizării acestui tip de serviciu nu se pretează unei cuantificări, iar, pe de altă
parte, pentru că oricum nu se pot determina cu exactitate toate cheltuielile efectuate învederea prestării fiecărei activităţi componente a acestui serviciu. De altfel, inexistenţaunui echivalent între cuantumul taxei şi valoarea serviciului este o trăsătură definitorie ataxei în general, potrivit art. 1 pct. 36 C. proc. fisc.
2.3. Justificarea instituirii taxelor de timbru
Impunerea obligaţiei de plată a taxelor de timbru este dictată de exigenţele unorbune administrări şi funcţionări ale serviciilor publice prestate de instanţele judecătoreştişi de Ministerul Justiţiei.
§3. Cererile introduse la instanţele judecătoreşti
3.1. Enumerarea instanţelor judecătoreşti
În conformitate cu dispoziţiile art. 2 alin. (2) din Legea nr. 304/2022 privind organizareajudiciarăl11, justiţia se realizează prin următoarele instanţe judecătoreşti: Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie, curţi de apel, tribunale, tribunale specializate, instanţe militare şijudecătorii.
111 Publicată în M. Of. nr. 1104 din 16 noiembrie 2022.